Eвропейският парламент одобри резолюцията, осъждаща нападението в Банска в Северно

...
Eвропейският парламент одобри резолюцията, осъждаща нападението в Банска в Северно
Коментари Харесай

ЕП прие резолюция, осъждаща нападението в село Банска

Eвропейският парламент утвърди резолюцията, осъждаща нападението в Банска в Северно Косово на 24 септември, при което беше погубен сержант Африм Бунджаку. В резолюцията нападението се смята за терористично и ще се търси отговорност от Сърбия, в случай че се потвърди директната връзка на Белград с това събитие, заяви „ Коха “, съобщи БНР.

Текстът на резолюцията е формиран от няколко оферти на политическите групи в Екологичен потенциал. В текста на резолюцията се загатват събитията, които са повлияли за повишаването на напрежението в северната част на Косово, като се стартира от отстраняването на сърбите от институциите през ноември предходната година, протеста на локалните избори през април в северната част на страната, слагането на барикади и нападенията против бойци на КФОР. и публицисти в края на май и последното нахлуване в Банска.

В текста на проекторезолюцията нападението против косовската полиция в Банска е разказано като " терористична офанзива ", а Сърбия е подложена на критика за редица дейности, като да вземем за пример, че не се е разграничила ясно от нападението, че е популяризирала членовете на въоръжената сръбска група, направила нападението, и че е оповестила ден на печал в Сърбия за тримата убити нападатели.

" Осъждаме по допустимо най-категоричен метод страхливото терористично нахлуване против членове на косовската полиция от страна на добре проведените сръбски паравоенни формирования в Банска, в северната част на Косово ", се споделя в текста на документа, в която се насочва покана към всички страни членки на Европейски Съюз, които към момента не са осъдили това нахлуване, да го създадат.

С резолюцията на Екологичен потенциал Косово и Сърбия се приканват да подхващат дейности за понижаване на напрежението, да се въздържат от изразителност или дейности, които биха могли да усилят напрежението, и да изяснят всички обстоятелства, свързани с нападението в Банска.

" Приканваме Европейски Съюз да поддържа следствията, провеждани от косовските управляващи, в това число поддръжката на задачата на Европейски Съюз за господство на закона в Косово ЕУЛЕКС, като подчертаваме смисъла на това причинителите на тези набези да бъдат подведени под отговорност и да бъдат изправени пред съда неотложно. Властите на Косово се приканват да показват всички доказателства, свързани с случая, а от Сърбия се изисква да окаже цялостно подпомагане на следствията и да изправи пред съда виновните лица, които се намират в Сърбия, в сходство със закона, в това число посредством изгонване в Косово ", се споделя в текста. на проекторезолюцията.

Текстът на резолюцията също по този начин приканва Европейската комисия и Съвета да подхващат ограничения против държавното управление на Сърбия, в случай че следствията потвърдят директна връзка сред страната Сърбия и нападението в Баня или в случай че сръбските управляващи не проявят воля за цялостно съдействие. в процеса на следствие.

" Съветът се приканва да утвърди целенасочени ограничаващи ограничения, в това число, само че освен, заледяване на активи и възбрана за пътешестване за дестабилизиращите фактори в Северно Косово и водачите на главните мрежи на проведената престъпност. В този подтекст приканваме Съвета да последва образеца на Съединените щати за определяне на целенасочени ограничения против Милан Радойчич ", се споделя в текста.

С проекторезолюцията Екологичен потенциал осъжда също по този начин увеличението на наличието на сръбската войска наоколо до границата с Косово и приканва Сърбия да се въздържа от поддръжка на терористични групировки в северната част на Косово в бъдеще.

Критикува се и това, което се дефинира като изострен провокаторски език, употребен в Сърбия във връзка с Косово и албанците, който съгласно евродепутатите подклажда напрежение.

" Властите в Сърбия и медиите се приканват да се въздържат от езика на омразата към Косово и от разпространението на неистини за " етническо пречистване " или " разгром " в Косово, за които няма доказателства ", се споделя в проекторезолюцията.

Чрез тази резолюция се насочва и покана за по-активна роля на Европейски Съюз в разговора за нормализиране на връзките, тъй че Косово и Сърбия да изпълнят всички точки от Споразумението за нормализиране - реализирано по-рано през годината - стига да се изрази страдание за подновяването на акцията от страна на Сърбия за отдръпване на признаването на Косово и пречките пред участието на Косово в интернационалните организации. От Косово се изисква да организира разговор със сърбите в Косово и да провежда допустимо най-скоро нови локални избори в северната част на страната, обитаема с болшинство от сърби.

В няколко точки от резолюцията се показва страдание за държанието на сръбските управляващи, отпред с президента Александър Вучич, което съгласно евродепутатите дестабилизира целия район.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР