Европейският парламент одобри нови правила за повече станции за алтернативни

...
Европейският парламент одобри нови правила за повече станции за алтернативни
Коментари Харесай

Петър Витанов: Инфраструктурата за зареждане на алтернативни горива е ключова за българската икономика

Европейският парламент утвърди нови правила за повече станции за различни горива за коли и камиони, просто и елементарно зареждане и по-чисти морски горива. Те са част от пакета „ Подготвени за цел 55 през 2030 година “– проекта на Европейски Съюз за понижаване на излъчванията на парникови газове с минимум 55% до 2030 година спрямо нивата от 1990 година, и целят декарбонизация на превоза.

Българският евродепутат Петър Витанов беше докладчик по тематиката за построяването на инфраструктура за различни горива в Европейски Съюз. След приемането на законодателството той направи коментар за публицистите в Европейския парламент.

„ Използването на по-устойчиви, възобновими и ефикасни енергийни решения в транспортния бранш ще помогне за понижаване на излъчванията на парникови газове и замърсяването на въздуха, ще усъвършенства качеството на живот на жителите и ще сътвори нови качествени работни места. Новите правила също ще оказват помощ за разгръщането на повече инфраструктура за зареждане и ще я създадат толкоз лесна за потребление, колкото обичайните бензиностанции “, разяснява Петър Витанов.

„ Декарбонизацията на превоза е допустима цел, единствено в случай че има къде да се зареждат транспортните средства, тъй че транспортната мрежа е основна за този развой “, добави той.

Според Витанов смисълът на този правилник е да се сътвори географски уравновесена мрежа, със отговорности за всяка страна от Европейски Съюз, която да обезпечи на жителите идентичен достъп по главната европейска пътна мрежа.

„ Тази инфраструктура ще зарежда цялата европейска стопанска система. И България би трябвало да взе участие интензивно в този развой, с цел да не е изолирана. Тя е основна за страната ни, за туризма, бизнеса, тъй като се намираме на географски кръстопът “, добави той.

Членовете на Европейския парламент сполучливо договориха, че електрически зарядни станции за коли с мощ от най-малко 400 kW ще би трябвало да бъдат ситуирани минимум на всеки 60 km по трасетата на главната транспортна мрежа до 2026 година, като мощността на мрежата ще се усили до 600 kW до 2028 година

За камиони и рейсове би трябвало да бъдат обезпечени зарядни станции на всеки 120 км, като е заложено те да бъдат конфигурирани на половината от основните пътища в Европейски Съюз до 2028 година Държавите от Европейски Съюз би трябвало да подсигуряват също по този начин, че станциите за зареждане с водород по главната транспортна мрежа ще бъдат ситуирани най-малко на всеки 200 км до 2031 година

Потребителите на транспортни средства с различни горива ще би трябвало да могат елементарно да заплащат в пунктовете за зареждане (с разплащателни карти или безконтактни устройства и без нужда от абонамент). Евродепутатите подсигуряват, че Комисията ще сътвори „ база данни “ на Европейски Съюз с информация за различните горива до 2027 година, с цел да осведомява потребителите за наличността, времето за изчакване или цените на другите станции.

„ Повишава се и прозрачността за метода на таксуване на зареждането. Например, при бързите зарядни станции, цената би трябвало да се базира напълно на цената на kw, до момента в който при бавните има разнообразни варианти – цената може да се образува на kw, може да бъде цена на минута, на сесия, или основана на различен съставен елемент “, добави Петър Витанов.

Според него по този начин препоръчаното законодателство не дава преимущество на богатите за сметка на бедните.

„ Имаше предложение да оставим нещата единствено на пазара. Но това можеше да е голяма неточност. Тези, които генерират големите облаги, не могат да усетят наближаващата злополука, тъй като могат да си разрешат по-качествен живот. Климатичните промени на първо време удрят бедните, освен това незаслужено и непропорционално. Те не могат да си разрешат да живеят на хубави места, да ядат качествена храна, да употребяват медицински услуги “, сподели социалистът.

Новите правила по отношение на инфраструктурата за различни горива бяха признати с 514 гласа „ за “, 52 гласа „ срещу “ и 74 „ въздържал се “, до момента в който тези за устойчиви морски горива бяха подкрепени с 555 гласа „ за “, 48 „ срещу “ и 25 „ въздържал се “. След като Съветът утвърди и двата закона, разпоредбите за инфраструктурата за различни горива ще се ползват шест месеца след влизането им в действие, а разпоредбите за устойчиви морски горива - от 1 януари 2025 година

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР