Европейският парламент обяви, че започва разследване на латвийски депутат, обвинен

...
Европейският парламент обяви, че започва разследване на латвийски депутат, обвинен
Коментари Харесай

Европарламентът разследва латвийска депутатка, заподозряна в шпионаж

Европейският парламент разгласи, че стартира следствие на латвийски народен представител, упрекнат в проверяващ отчет в шпионаж в интерес на Москва през последните две десетилетия, съобщи Агенция Франс Прес.

Според рускоезичния вестник The Insider - без значение проверяващо издание, основано в Латвия - Татяна Зданока, която се причислява към европейския законодателен орган през 2004 година, стартира да си сътрудничи с съветските служби за сигурност ФСБ още на идната година.

Обширният отчет, основан на изтекли имейли сред Зданока и хипотетичните ѝ съветски ръководители, разкрива по какъв начин тя е работила като " доверено лице на съветското разузнаване ", предоставяйки " ясни и подробни отчети " за работата си като европейски законодател.

В следствието, извършено взаимно с няколко други медии, в това число шведския вестник " Експресен " и естонски уеб страница, се споделя, че през целия си мандат Зданока е " намерено се е застъпвала " за Москва както в Брюксел, по този начин и в Рига.

В изтеклите имейли се загатват персонални срещи в Москва или Брюксел сред Зданока и съветски медиатор, както и претенции за съветско финансиране на политическата ѝ активност както в Латвия, по този начин и в Брюксел.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола " приема тези изказвания доста съществено и предава случая на Консултативния комитет по Кодекса за държание ", съобщи представителят на Мецола.

" Това значи, че са почнали следствия в границите на Европейския парламент ", добави той.

Въпросът ще бъде включен и в дневния ред на срещата на 31 януари сред политическите водачи на Народното събрание.

" Отбелязваме, че за тези изказвания се оповестява в страната членка на евродепутата към този момент от известно време ", съобщи пресслужбата на Народното събрание и добави " Всички членове на Екологичен потенциал се подчиняват на едни и същи правила във връзка с независимостта на мандата или етиката. "

В изказването на Народното събрание се загатнаха и евентуални следващи дейности от страна на родната страна на Зданока - Латвия.

Запитан за обвиняванията против Зданока, представителят на Кремъл ги отхвърли като политически стимулиран лов на вещици и отзив от антикомунистическия жар от епохата на Студената война.

" Спомняте ли си маккартизма в Съединените щати? ", попита Дмитрий Песков.

" Колко хора бяха задържани тогава, хвърлени в пандиза, откакто бяха упрекнати във връзки с комунисти или с Комитет за Държавна сигурност (на СССР)? Това е същото нещо ", добави той.

" Ние изрично осъждаме всичко това ", добави той, като съобщи, че обвиняванията са в прорез с " хипотетичните демократични идеали " на Европа.

Обвиненията в шпионаж идват малко повече от година откакто Европейският парламент беше разтресен от корупционния скандал " Катаргейт ", в който редица европейски депутати бяха упрекнати, че са получавали подкупи, с цел да прокарват ползите на Катар и Мароко. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР