Европейският парламент наскоро гласува в подкрепа на ново законодателство, което

...
Европейският парламент наскоро гласува в подкрепа на ново законодателство, което
Коментари Харесай

Европейският съюз гласува за връщане на сменяемите батерии в телефоните

Европейският парламент неотдавна гласоподава в поддръжка на ново законодателство, което ще преразгледа целия витален цикъл на батериите – от проектирането им до края на употребата им.

Сред многото промени новите правила ще изискват батериите в потребителски устройства като смарт телефоните да бъдат елементарно сваляеми и заменяеми. Днес това надалеч не е по този начин при множеството смарт телефони, само че не постоянно е било по този начин.

В по-ранните дни на мобилните телефони (спомнете си Nokia 5190, Nokia 3310, Motorola Razr V3, Palm Treo 700p) промяната на батерията отнемаше единствено няколко секунди. Технологията за зареждане не беше толкоз бърза и не беше извънредно да носите със себе си аварийна батерия, която да сменяте, когато главната батерия се изтощи.

Повечето акумулатори бяха независими модулни единици, които можеха да се сменят сходно на батериите на акумулаторните електрически принадлежности през днешния ден. При телефоните с „ вътрешни “ акумулатори просто се сваляше задният похлупак на устройството, изваждаше се батерията, поставяше се нова и се слагаше капака назад.

В последна сметка производителите се отхвърлиха от елементарно сменяемите акумулатори в интерес на „ запечатани “ устройства с по-елегантен дизайн. Много консуматори показаха неодобрение от смяната, само че с течение на времето множеството от тях я одобриха като нова норма и продължиха напред. Новите правила на Европейски Съюз обаче могат да накарат производителите да се извърнат към учебниците по история, с цел да потърсят хрумвания по какъв начин да продължат напред.

Това не е първият случай, в който Европейски Съюз подтиква към преосмисляне на тази процедура. Миналата година Европейски Съюз дефинира краен период до 28 декември 2024 година, в който смарт телефоните и другите електронни устройства би трябвало да разполагат с USB-C порт за зареждане. Това е проблем за Apple, като се има поради, че в iPhone се употребява патентован Lightning порт. Apple към този момент удостовери, че ще се съобрази с условието, което значи, че тазгодишната партида нови iPhone-и може да бъде доставена с USB-C (или най-късно с iPhone-ите от идната година) – най-малко в Европейски Съюз.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР