Европейският парламент и Украйна настояват да се осигури освобождаването на

...
Европейският парламент и Украйна настояват да се осигури освобождаването на
Коментари Харесай

Децата на Украйна: ЕП настоя Русия да върне насилствено отведени или задържани младежи

Европейският парламент и Украйна упорстват да се обезпечи освобождението на отвлечените украински деца, които към момента се намират в Русия и окупираните територии. По време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург, Валерия, украинска тийнейджърка, си спомни за двумесечния си престой в Русия. Подобно на някои други украински деца - при започване на войната тя не е била отвлечена, а изпратена в Русия от фамилията си - с цел да продължи образованието си.
Положението в колежа беше извънредно. Преподавателите се отнасяха жестоко с украинците в колежа, личният състав ни изолираше от останалите, с цел да ни управлява, и бяхме под непрекъснато наблюдаване. Имаше и тормоз.
Валерия Халич, украинска гражданка, останала наложително в Русия

Валерия се пробва да напусне колежа няколко пъти, преди да успее да избяга с помощта на неправителствената организация " Гласовете на децата ". Тя в никакъв случай не се е чувствала в сигурност в Русия.
След като се прибрах вкъщи, девойки от колежа ми пишеха в обществените мрежи и ме заплашваха и обиждаха.
Валерия Халич, украинска гражданка, останала наложително в Русия

Нейният случай не е изключение. Неправителствената организация " Гласът на децата " счита, че казусът е сходен с доста от децата, които са били принудени да отидат в Русия.

„ Когато децата биват депортирани там, те биват манипулирани от съветската агитация. Отказва им се достъп до каквито и да е украински медии, до каквито и да е вести от Украйна и те претърпяват цялостно отказване на съществуването на украинската нация “, споделя Андрий Черноусов от „ Гласът на Децата “.

Украинското държавно управление счита, че има към 19 500 наложително разселени деца. Само към 400 са съумели да се върнат вкъщи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР