Европейският парламент и страните членки на ЕС се споразумяха за

...
Европейският парламент и страните членки на ЕС се споразумяха за
Коментари Харесай

ЕС одобри безпрецедентен въглероден данък на границите

Европейският парламент и страните членки на Европейски Съюз се споразумяха за приемането на невиждан механизъм, целящ да направи по-екологичен промишления импорт, оповестява " Франс прес ".

Предвижда се това да стане посредством заплащането на такса за въглеродните излъчвания, свързани с производството.

До решението се стигна след дълги нощни договаряния, завършили рано тази заран.

Този невиждан по своите мащаби механизъм, именуван " въглероден налог на границите ", щ е се ползва за вноса на 27-те страни членки в сходство с критериите на европейския въглероден пазар, според които бизнесмените от Европейски Съюз би трябвало да купуват " права за замърсяване ".

Европейските институции показват, че механизмът обгръща секторите, които най-силно замърсяват околната среда - стомана, алуминий, цимент, торове, електрическа енергия, само че и водород.
 Европейски Съюз понижава излъчванията на въглероден диоксид с увеличение на зелените площи
Европейски Съюз понижава излъчванията на въглероден диоксид с увеличение на зелените площи

Регламентът слага цел за асимилиране на 310 милиона тона CO2 еквивалент до 2030 година

При повишаването на звук въглероден диоксид концепцията е да се избегне " екологичен дъмпинг " , в резултат на който фирмите да изместят производството си отвън Европа, насърчавайки останалия свят да одобри европейските стандарти.

По думи на евродепутата Мохамед Чахим, договарящ от името на Екологичен потенциал, механизмът за " въглеродно поправяне на границите ще бъде основен дирек за европейската политика в региона на климата ". Той уточни, че това е един от механизмите за поощряване на комерсиалните сътрудници на Европейски Съюз да декарбонизират индустрията си.

На процедура вносителят би трябвало да разгласи излъчванията, които са директно свързани с процеса на произвеждане, и в случай че те надвишават европейския стандарт, да купи " документ за излъчвания " по цената на въглеродните излъчвания в Европейски Съюз. В случай че в страната експортьор има въглероден пазар, ще се заплаща единствено разликата.

Съгласно съглашението механизмът ще взима поради " непреки " излъчвания, т.е. генерирани от употребяваната за производството на вносните артикули електрическа енергия.
 Рекордни равнища на въглеродните излъчвания през 2020 година макар пандемията
Рекордни равнища на въглеродните излъчвания през 2020 година макар пандемията

Световната метеорологична организация скептична, че светът ще извърши задачите на Парижкото съглашение

Предвижда се от октомври 2023 година да стартира тестови интервал, по време на който фирмите вносителки би трябвало единствено да се регистрират за отговорностите си.

Графикът за ефикасното влизане в действие на механизма ще зависи от спомагателните диалози в края на седмицата за останалата част от промяната на въглеродния пазар на Европейски Съюз, който е в основата на европейския климатичен проект.

Евродепутатите упорстват за последователно прекъсване на безплатните квоти от 2027 година, преди цялостното им унищожаване през 2032 година, когато механизмът за въглеродния налог ще влезе напълно в действие. Страните от Европейски Съюз пък са за последователното им унищожаване сред 2026 и 2035 година
 Въглищата остават забележителен източник на парникови газове в Европейски Съюз
Въглищата остават забележителен източник на парникови газове в Европейски Съюз

Това демонстрира отчет на Европейската счете палата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР