Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха окончателно споразумение относно

...
Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха окончателно споразумение относно
Коментари Харесай

ЕС въвежда цифрова самоличност, с която ще пазаруваме и ползваме социални мрежи и услуги

Европейският парламент и Съветът на Европейски Съюз реализираха дефинитивно съглашение по отношение на регламента за въвеждане на европейски портфейли за цифрова идентичност, заяви на уеб страницата си Европейската комисия. С това завършва работата на законодателите по отношение на правната рамка за цифрова еднаквост за всички европейци.

На уеб страницата на Еврокомисията написа още, че цифровата идентичност е „ значима стъпка към задачите на Цифровото десетилетие 2030 година за цялостна цифровизация на публичните услуги. Всички жители на Европейски Съюз ще имат европейски портфейл за цифрова идентичност за достъп до обществени и частни онлайн услуги в цяла Европа. “

В допълнение към публичните услуги, доста от огромните онлайн платформи, избрани според Закона за цифровите услуги (включително Amazon, Booking.com или Facebook) и частни услуги, които са законово задължени да удостоверяват своите консуматори, ще би трябвало да одобряват портфейл за цифрова идентичност (EU Digital Identity Wallet) за влизане в техните онлайн услуги.

Портфейлът ще се употребява от европейците да отварят банкови сметки, да правят заплащания и да съхраняват цифрови документи като мобилна шофьорска брошура, здравна рецепта, професионален документ или билет за пътешестване. Портфейлът ще е онлайн идентификация, която се вкарва от законодателството на Европейски Съюз.

Европейска комисия твърди, че „ портфейлът за цифрова идентичност ще зачита напълно избора на потребителя дали да споделя или не персонални данни, ще предлага най-висока степен на сигурност, сертифицирана без значение по същите стандарти, и съответните елементи от неговия код ще бъдат оповестени с отворен код, с цел да се изключи всяка опция за корист, нелегално следене или прехващане от държавното управление “.

Споразумението, реализирано от законодателите, предстои на публично утвърждение от Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз. След като бъде публично призната, Европейската рамка за цифрова еднаквост ще влезе в действие на 20-ия ден след публикуването й в Официалния вестник на Европейски Съюз.

Държавите членки ще би трябвало да дават европейски портфейли за цифрова идентичност на своите жители 24 месеца след приемането на актове за осъществяване, определящи техническите спецификации за портфейла на Европейски Съюз за цифрова идентичност и техническите спецификации за узаконяване. Тези актове за осъществяване би трябвало да бъдат признати от 6 до 12 месеца след влизането в действие на регламента.

Политическата стратегия за цифрово десетилетие до 2030 година си слага за цел всички основни публични услуги да бъдат налични онлайн и всички жители да имат цифрова идентичност.

Не всички в Европарламента обаче одобриха новината с екстаз. Евродепутатът от Нидерландия Роб Рус разгласява видеообръщение към европейските жители в обществената мрежа X/Twitter:

„ Много неприятна вест. Европейският парламент и държавите-членки преди малко реализираха съглашение за въвеждане на цифровата еднаквост.

Непосредствено по-късно, еврокомисар Бретон сподели:

„ Сега, когато имаме портфейл за цифрова идентичност, би трябвало да сложим нещо в него… “, предполагайки връзка сред цифровата идентичност и основаването на цифровото евро.

Те подцениха всички специалисти по дискретност и експерти по сигурността. Прокарват всичко.

„ Не съм оптимист. Но още не е късно. Парламентът към момента би трябвало да гласоподава за това. Уведомете вашия евродепутат, че се противопоставяте на цифровата идентичност и че желаете вашият евродепутат да гласоподава срещу нея! “


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР