Европейският парламент и държавите-членки одобриха създаването на агенция на Европейския

...
Европейският парламент и държавите-членки одобриха създаването на агенция на Европейския
Коментари Харесай

ЕС създава Европейска агенция за борба с прането на пари

Европейският парламент и държавите-членки утвърдиха основаването на организация на Европейския съюз за битка с прането на пари и финансирането на тероризма, без към момента да са взели решение за местоположението на бъдещото ѝ седалище, мечтано от няколко страни, в това число Франция и Германия, съобщи Агенция Франс Прес.

Новият орган, прочут с британската си абревиатура AMLA (Anti-money laundering authority), ще дава отговор за надзора и координацията на националните органи за по-добро разкриване и битка със съмнителни трансгранични действия .

Снабден с надзорни и санкционни пълномощия, с цел да подсигурява спазването на европейските финансови правила, той ще реализира директен контрол над към четиридесет кредитни и финансови институции, считани за най-рискови, в това число снабдители на услуги, свързани с криптоактиви.

" Законът за битка с прането на пари ще промени разпоредбите на играта в битката с мръсните пари в Европейски Съюз " , похвали испанският съдокладчик на текста Ева Мария Попчева (Renew, либерали).

По-доброто противопоставяне на противозаконните транзакции би трябвало да спомогне за по-трудното финансиране на терористични офанзиви в Европа.

Новата европейска организация " ще играе решаваща роля и в предотвратяването на заобикалянето на финансовите наказания, като да вземем за пример тези против Русия " , акцентира Попчева.

По данни на европейската полицейска организация Европол подозрителните финансови действия съставляват към 1% от брутния вътрешен артикул на Европейски Съюз, или към 130 милиарда евро.

Създаването на новия орган беше препоръчано от Европейската комисия през юли 2021 година

Постигнатото политическо съглашение по този план към момента би трябвало да бъде публично утвърдено от членовете на Екологичен потенциал на пленарно съвещание и от Съвета на Европейски Съюз, който сплотява 27-те страни.

Европейският парламент и Съветът също по този начин ще би трябвало да решат в кой град ще се обитава бъдещата AMLA и нейните към 250 чиновници. В момента те разискват разпоредбите на процеса на асортимент.

Девет града подадоха своите кандидатури до Европейската комисия до крайния период 10 ноември: Париж, Брюксел, Франкфурт, Дъблин, Мадрид, Рим, Рига, Вилнюс и Виена.

" Съзаконодателите имат намерение да провеждат чувания с претендентите, които са показали интерес ", се сподели в известие на Европейския парламент. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР