Европейският парламент гласува в подкрепа на преразглеждане на европейските изборни

...
Европейският парламент гласува в подкрепа на преразглеждане на европейските изборни
Коментари Харесай

Европейският парламент гласува за промени в изборите за евродепутати

Европейският парламент гласоподава в поддръжка на преразглеждане на европейските изборни правила във вторник, което би трябвало да даде на хората по-голяма роля при избора на ръководител на Европейската комисия и ще им разреши да гласоподават за общоевропейски евродепутати, написа европейската редакция на " Политико "

Съгласно новите правила гласоподавателите ще могат да гласоподават с по две бюлетини на изборите за Европейски парламент: една за национални претенденти и една за общоевропейски претенденти, които ще бъдат общо 28.

Гражданите на Европейски Съюз също биха имали по-голямо право на мнение за това кой ще стане ръководител на Европейската комисия посредством така наречен развой Spitzenkandidaten (водещ кандидат). Съгласно тази система — употребена импровизирано на европейските избори през 2014 година за избора на Жан-Клод Юнкер на чело на Европейската комисия, само че отхвърлена от страните-членки през 2019 година — европейските политически партии ще показват " водещ претендент " за ръководител на Комисията и партията, която завоюва най-вече места в европарламента ще може да сложи своя претендент на най-високата служба в Комисията .

Парламентът поддържа измененията с 323 гласа против 262, само че те въпреки всичко би трябвало да бъдат единомислещо утвърдени от страните членки.

" Тази промяна ще увеличи видимостта на европейските политически партии и ще им даде опция... да водят акция в целия Европейски Съюз, с цел да можем да създадем същински общоевропейски спор ", сподели докладчикът на самодейността, испанският евродепутат Доменек Руис Девеса. " Парламентът изпрати мощно обръщение до Съвета, че е извънредно време да променим изборното законодателство на Европейски Съюз, с цел да можем да имаме избори, които да отразяват вярно днешните политически действителности ".

Предложението съдържа и разпореждания, които ще подобрят салдото сред половете на претендентите за евродепутати, ще дадат на всички жители на Европейски Съюз на възраст над 18 години право да гласоподават на изборите за Европейски парламент и ще разрешат гласоподаване по пощата.

Това е петият път, когато концепцията за транснационални листи е препоръчана публично, въпреки че едвам за повторно предлагането е достигнало до пленарно гласоподаване.

Но не всички са удовлетворени от съществуването на общоевропейски депутати, като се има поради, че те биха могли да н амалят силата на гласовете на националните евродепутати .

" Националните политически партии последователно се заменят от транснационални европейски политически партии, които по-късно, разумно, ще имат и може да имат единствено една стратегия: програмата за по-нататъшна интеграция на този Европейски съюз ", сподели крайнодесният белгийски евродепутат Геролф Анеманс и добави, че той се надява Съветът и държавите-членки да " се откажат " от предлагането.
 Европейският парламент съди Европейската комисия за господство на закона
Европейският парламент съди Европейската комисия за господство на закона

Сасоли упорства Фон дер Лайен да работи по-бързо да обвърже еврофинасиране и господство на закона в държавите-членки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР