Европейският парламент гласува днес новите правила на превозвачите - т.нар.

...
Европейският парламент гласува днес новите правила на превозвачите - т.нар.
Коментари Харесай

Европарламентът ще приеме пакет "Мобилност" днес, но възможност за промени има през септември

Европейският парламент гласоподава през днешния ден новите правила на превозвачите - така наречен пакет " Мобилност ", против чиито разпореждания България стачкува, само че не съумя да промени. Спорното законодателство бе остро подложено на критика и от други източноевропейски страни, само че най-вероятно ще мине и на второто четене в Народното събрание.

През септември обаче се чака Еврокомисията да разгласи оценка за въздействието му и вероятно да предложи нови правила. Пред България и другите недоволни от ЕС-27 остава и опцията да го оспорят в Съда на Европейски Съюз. Литва и Полша към този момент обявиха такова желание.
Основните проблеми
Връщането на колите на мястото на регистрация на всеки осем седмици и връщането на водачите по домовете им на всеки четири - това са ограниченията, които най-тежко ще обиден българските превозвачи, единомислещи бяха евродепутатите, с които " Дневник " беседва.

Има 18 оферти за промени, импортирани от 131 депутати, измежду които и всички от България, изясни евродепутатът от " Обнови Европа " Илхан Кючюк. Сред тях е и предложение за смяна във връзка с правилото за връщане на водачите - те да се връщат на определено от тях място, не наложително на адреса си по персонална карта. Той обаче не е оптимист, че която и да е от тях ще бъде утвърдена през днешния ден.

" Вместо да насърчава и да заздравява единния пазар, (правилото за връщане на камионите) като че ли изключва избрани страни-членки от този пазар ", разяснява евродепутатът Петър Витанов от С§Д. Той уточни, че текстът дискриминира страни и по географско състояние, защото връщането ще е по-трудно за камионите на по-далечни страни.

" В момента, в който отделяме, наблягам, стотици милиарди за запазване на околната среда, за възобновяване и модернизиране на производства, които щадят въздуха и водата, одобряваме наредба, която кара празни камиони да обикалят Европа ", разяснява Андрей Новаков от ЕНП. " Шофьорите са свободни жители като всеки от нас и не могат да бъдат задължавани да прекарват почивката си на адреса си по персонална карта. Аз съм склонен, че превозвачите би трябвало да им обезпечат опция, в случай че желаят, да се приберат при фамилиите си, само че това да бъде опция, а не обвързване. "
Оценката на Еврокомисията, която може да докара до нов пакет
През септември се чака и оценка на Европейската комисия за въздействието на пакета върху околната среда. " Ако нашите опасения се потвърдят в нея, Комисията ще има всички учредения да предложи нови текстове, каквото и желание тя към този момент заявява ", сочи Витанов.

" Комисията може да каже: да, причините са значими, те са съответстващи, и да стартира процедура по смяна на това законодателство. Това е нещото, което може да се случи в по-краткосрочен и обозрим интервал, в сравнение с сезирането на Съда на Европейски Съюз ", изясни Кючюк.

" В съпоставяне с предходния еврокомисар, смятам, че актуалният има доста по-детайлен взор, по-дълбоко схващане на процесите на транспортния отрасъл и бранш, още повече идвайки от страна от Източна Европа (транспортният евркомисар Адина Вълян е румънка, бел. ред.) В същото време тя не може да си разреши, това го разбирам, да подчини дейности си единствено и само на националния интерес, тъй като тя е еврокомисар за всички държави-членки ", означи Новаков.
Какви резултати се чакат
Опасявам се, че най-големите превозвачи ще се записват там, където е главната им активност, същото важи и за водачите, планува Витанов. Той чака и банкрути измежду най-малките превозвачи. " Смятам, че по един длъжностен и административен път се пробваха да лишават на страните от Източна Европа конкурентните преимущества ", сподели той. " Това са близо 150 хиляди души, които разчитат на средства от тази активност ".

" Това е сложна специалност, не доста хора избират да я работят ", означи Кючюк. Българските водачи да бъдат търсени на западноевропейския пазар, а огромните компании да пререгистрират активността си в други страни, чака той. Кючюк уточни още, че чака и нахлуване на страни от трети страни, които няма да попадат под рестрикциите на новата регулация.
Оспорване в съда
И тримата показват като опция България да оспори законодателството пред Европейския съд в Люксембург. " Когато политическите причини правят отстъпка място на политическите, считам, че имаме късмет да спорен ", сподели Петър Витанов.

След публикуването на признатия текст, стартира процедура по сключване, която е дълга два месеца - в същото време България и другите недоволни страни могат да се извърнат към съда, изясни Кючюк.

*Източник: https://www.dnevnik.bg/
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР