Европейският парламент гласува днес ключова реформа на законодателството на ЕС

...
Европейският парламент гласува днес ключова реформа на законодателството на ЕС
Коментари Харесай

Европарламентът гласува ключова реформа за убежището и миграцията

Европейският парламент гласоподава през днешния ден основна промяна на законодателството на Европейски Съюз за търсещите леговище и незаконните мигранти. Агенция Франс Прес показва някои от главните промени, които ще влязат в действие от 2026 година, в случай че бъдат утвърдени, предава БНР.

- Филтър на границата –

Новият Пакт за убежището и миграцията на Европейски Съюз планува незаконните мигранти, влизащи на територията на общността, да минават през инспекции на самоличността и здравето, както и за сигурност, биометричен запис на лицата и отпечатъците, което може да отнеме до 7 дни.

Децата ще получават особено отнасяне, а страните членки ще имат самостоятелни механизми за мониторинг, с цел да обезпечат спазването на равата им.

Процедурата има за цел да дефинира кои мигранти ще получат интензивен или нормален развой по обработка на молбата за леговище и кои ще бъдат върнати в родината си или в директна страна.

- Рационализиране на инспекцията –

Документите на претендентите за леговище с по-ниски шансове да получат статут на отбрана – избрани като тези, идващи от страни, от които търсещите протекция приблизително са отхвърляни при 80% от случаите, ще бъдат обработвани по-бързо.

Гражданите на страни като Тунис, Мароко и Бангладеш попадат в тази категория.

Техните молби ще бъдат обработвани в центрове близо до външните граници на Европейски Съюз – най-вече сухопътни и пристанища, само че и летища, тъй че да бъдат бързо връщани назад, в случай че настояването им бъде несъмнено като безпричинно или неприемливо.

До 30 000 души може да бъдат държани в центрове, а Европейски Съюз чака през тях да минават до 120 000 мигрантни годишно.

Малолетни без придружители, за които се счита, че съставляват риск за сигурността, както и фамилии с деца, също ще бъдат държани там.

- Механизъм за взаимност –

Новата система ще реформира така наречен механизъм Дъблин III, съгласно който като цяло страната от Европейски Съюз, в която незаконният мигрант влезе първо, е виновна за неговия случай.

В момента този напън е главно върху Италия, Гърция и Малта.

Според новите правила правилото на Дъблин III за първата страна ще бъде непокътнат, само че спомагателни критерии може да трансферират търсещия леговище в друга страна от Европейски Съюз.

А наложителен механизъм за взаимност ще накара страните членки да одобряват избран брой претенденти за леговище, идващи в страните по външните граници на Европейски Съюз.

Ако откажат, тези страни може вместо това да дават пари или различен веществен принос, както и да изпратят личен състав.

Най-малко 30 000 души ще минават годишно през тази система за релокация. Годишна финансова отплата от 600 млн. евро ще бъде закрепена за тези, които избират да заплащат, вместо да одобряват хора.

- Отговор при напор –

Пакетът съдържа и ексклузивен отговор при положение на непредвиден мигрантски напор – сходно на рецесията пред Европейски Съюз през 2015-2016 година, когато над 2 млн. търсещи леговище влязоха в общността, доста от тях от разкъсваните от военни дейности Сирия и Афганистан.

Молбите за леговище са 1,14 млн. през 2023 година – най-високото равнище от 2016 година

В подобен случай страните членки ще могат да понижат протекциите за търсещи леговище и да ги държат по-дълго от всекидневно позволеното в центровете за задържане край външните граници на Европейски Съюз.

Страните членки също желаят да решение за " проведените " миграционни потоци от трети страни. Беларус и Русия да вземем за пример са упреквани, че предизвикват мигранти да влизат в Европейски Съюз, с цел да дестабилизират общността.

- Безопасни трети страни –

Концепцията за сигурни трети страни ще бъде позволена при разглеждането на молбите.

Това значи, че незаконният мигрант, който идва в Европейски Съюз през страна, сметаната за задоволително " сигурна " за подаване на искане за отбрана, евентуално ще получи отвод на молбата си в Европейски Съюз. Но в този случай би трябвало да има сериозна " връзка " сред него и директната страна.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР