Европейският парламент дебатира върховенството на закона и сигуацията в България,

...
Европейският парламент дебатира върховенството на закона и сигуацията в България,
Коментари Харесай

Европарламентът дебатира върховенството на закона в България

Европейският парламент дебатира върховенството на закона и сигуацията в България, като за първи път полемиката ще приключи с приемане на резолюция. Дебатите са по самодейност на евродепутати, като от българска страна настояването те да се състоят бе подкрепено от Радан Кънев ( " Демократична България/ЕНП) и Елена Йончева (БСП/Прогресивен алианс на социалистите и демократите), съобщи. 

По-рано през днешния ден стана ясно, че Кънев няма да може да направи изявление в залата - групата на ЕНП е предпочела от българска страна да приказват евродепутатите от ГЕРБ Андрей Ковачев и Андрей Новаков. За това заяви самият Кънев.  " Решението на управлението на групата на ЕНП е да не даде време за пленарно изявление на различни позиции в днешния спор. Разбирам тази позиция, само че я намирам надълбоко неправилна, от позиция на дълготрайния интерес на ЕНП и безконечните полезности, които партията пази ", заяви той и разгласи, че ще направи финален опит " да убедя управлението на групата, че пасивната и защитна позиция вреди и на ЕНП, и на интереса на българските жители и европейските данъкоплатци ".

Лидерът на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер пък заяви в Twitter, че е приказвал с премиера Бойко Борисов през днешния ден. 

" Добър диалог с Бойко Борисов за България през днешния ден. Заключенията на ЕК за върховенството на закона са обективни, показващи, че са нужни спомагателни старания. Но държавното управление напредна по доста от тематиките, което оказва помощ по пътя към европо и Шенген. Протестиращите заслужават почитание, само че постоянните избори през март ще решат ", написа Вебер.

Резолюцията за България обаче  ще бъде гласувана след три дни - в четвъртък, 8 октомври. Предложението за нея бе утвърдено на 1 октомври от Комисията по цивилен права, правораздаване и вътрешни работи в Екологичен потенциал. Гласуването бе предшествано от разгорещени диспути. След това българските евродепутати си размениха нападки и обвинявания.

Текстовете обаче могат да бъдат изменени. Очаква се болшинството в ЕНП, от която е част ГЕРБ,  да гласоподава " срещу " нея, а от българските евродепутати това евентуално ще създадат и " патриотите " и консерватори в европейската институция Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. 

В резолюцията евродепутатите приканват Механизмът за съдействие и инспекция (МСП), или мониторингът, над България да продължи. Това би трябвало да стане, до момента в който към момента няма нов работещ механизъм, обхващащ всички страни членки. В рамките на мониторинга Европейска комисия би трябвало да следят правосъдната промяна и битката с корупцията у нас . Също така се отбелязва, че постоянният отвод от вземане предвид с главните полезности на Европейски Съюз е опасност за общността. Отправя се апел за задълбочено следствие на известията, свързани със подозрения за корупция в страната. Отчита се, че по оценки на интернационалните организации положението на медиите у нас се утежнява. Говори се и за съпричастност към  протестите. Днес е техният 89-и ден в София, като настояванията остават същите - оставки на Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев.

Пак през днешния ден Велислав Минеков от така наречен Отровно трио е в Брюксел, взе участие и в митинг пред Европарламента със съграждани преди вечерния спор в първия ден от пренарната сесия.

 



 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР