Европейският парламент даде зелена светлина за амбициозния закон, чрез който

...
Европейският парламент даде зелена светлина за амбициозния закон, чрез който
Коментари Харесай

Европарламентът одобри първите в света регулации на криптовалутите

Европейският парламент даде зелена светлина за амбициозния закон, посредством който Европейският съюз ще може да контролира криптоиндустрията. Одобрението на закона за пазарите на криптоактиви (известен като MiCA) е първият случай, в който държавни управления се пробват да ползват контрол в сходен мащаб, предава Bloomberg.

Вчера еврокомисарят по въпросите на финансовите услуги Марийд Макгинес съобщи, че чака законодателството да влезе в действие през юли. Отделните условия ще стартират да се ползват последователно, като да вземем за пример разпоредбите за ръководство на стейбълкойни ще важат от юли 2024 година

Законодателната рамка MiCA, която се създава от три години, бе приветствана от криптомениджърите като опция на американския метод на ограничавания и наказания в бранша. Въпреки това не липсват и критици, съгласно които законите са остарели още преди да са влезнали в действие, като биха създали прекомерно малко за попречване на високопрофилните рецесии, раздрусали бранша.

Финалното утвърждение бележи началото на нова епоха на регулаторен контрол върху нерегулираните криптопазари, които предизвикаха обилни загуби за мнозина вложители и обезпечават леговище за измамници и престъпни организации повече от десетилетие “, съобщи Ернест Уртасун от групата на Зелените в Екологичен потенциал.

“Въпреки това някои значими регулаторни проблеми остават неадресирани и нови законодателни ограничения са " незабавно нужни “ за попълването на изчезналите късчета от MiCA ”, добави той.

Щом стартира да работи, MiCA ще изисква всяка компания, предлагаща свързани с криптовалути услуги в Европейски Съюз, да има регистрация в една от страните членки, което по-късно ще им разрешава да оперират на територията на целия Блок.

Европейският банков орган (ЕБО) и Европейската работа по скъпите бумаги и пазарите ще дават отговор за това криптоплатформите да съблюдават условията, в това число и за съществуването на съответно ръководство на риска и мениджмънт, с цел да се избегне нов случай като този на FTX.

“Вземаме защитни ограничения, които ще предотвратят това компании, дейни на пазара в Европейски Съюз, да вземат участие в някои от практиките, довели някои оператори на криптоактиви до провал “, съобщи Макгинес по време на парламентарния спор.

“Както видяхме през последните месеци, строгите правила и надзорът са извънредно нужни, защото имахме краха на планове като FTX, Terra Luna, Celsius и Voyager “, добави тя.

Въпреки че криптопазарът към момента е прекомерно дребен, с цел да провокира риск за системата, ние също по този начин знаем, че има възходяща връзка сред криптопазарите и услугите за обичайни финанси “, уточни още еврокомисарят.

Текстът на закона получи утвърждение предишното лято, само че не включваше ограничения за ръководство на тази част от бранша, която бе в сърцето на миналогодишните рецесии.

Криптокредитирането, децентрализираните финанси и незаменяемите токени, са оттатък обсега на MiCA, което към този момент докара до апели, в това число от шефа на ЕЦБ Кристин Лагард, за MiCA 2.

Въпреки това криптомениджърите споделят, че законодателството в този си вид е по-добре от това да няма никакво. Мерките на Съединени американски щати против огромни играчи доведоха до това, че компании като Coinbase, Circle и Binance усилиха наличието си в Европа. Според основния изпълнителен шеф на Coinbase Браян Армстронг “всичко е на масата “, когато става въпрос за бъдещия действен отпечатък на компанията.

Продължителният интервал на създаване на MiCA остави компаниите в “преходен интервал “, разяснява вицепрезидентът за бизнес развиване на Coinbase Нана Муругесан.

По думите му обаче самият той още вижда европейските крипторегулации като „ работа в развиване “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР