Европейският орган по безопасност на храните, както и водещи научни

...
Европейският орган по безопасност на храните, както и водещи научни
Коментари Харесай

БАБХ проверява интензивно, макар и COVID-19 да не се пренася с храна

Европейският орган по сигурност на храните, както и водещи научни институти в Европа излязоха със свои мнения, че храната не придвижва ковид. Това декларират в своя позиция от Българската организация по сигурност по храните във връзка разпореждането на Върховната административна прокуратура за засилен надзор над магазините и заведенията за бързо хранене.

БАБХ е на мнение, че епидемията от ковид не е учредена на хранителни инфекции и породена от храни, по тази причина няма учредения за смяна на Единния дълголетен народен надзорен проект.

Те акцентират, че обществената изолираност и ограничението на контактите сред хората са главният фактор за спиране на разпространяването на вируса измежду популацията. От БАБХ припомнят, че здравният министър е изготвил рекомендации към всички бизнесоператори в областта на хранителната промишленост с инструкции по какъв начин здравните правила би трябвало да се ползват в обектите на произвеждане, предпазване и търговия с храни.

Сред написаните ограничения са съблюдаване на персоналната хигиена на личния състав и потребителите, потреблението на защитни средства за отбрана и дезинфектанти и нужната отдалеченост сред хората. Инспекторите, които правят формален надзор в обектите в страната строго наблюдават за спазването на ограниченията, твърдят от Агенцията по храните и допълват, че се съблюдава осъществяването на рекомендациите - храните, които се оферират неопаковани или в насипно положение, да бъдат съхранявани по метод, който попречва директния допир на клиента с тях (предпазна преграда - стъклена, плексигласова) или да са авансово самостоятелно пакетирани. Друг вид е пакетиране, което да се извърши пред клиента, като тази активност се прави от чиновници, употребяващи защитни средства.

От БАБХ акцентират, че от оповестяването на изключително състояние правят формалния надзор във всички работещи обекти за произвеждане и търговия с храни, съобразявайки се с ограниченията от Националния действен щаб и уведомяват Върховната административна прокуратура.

По данни на Агенцията сред 16 и 27 март са били осъществени 3208 инспекции в обектите за търговия на дребно и обекти за публично хранене в страната. Издадени са 35 акта за определяне на административно нарушаване и 326 наставления. На един обект е наложено прекратяване на активността заради неприятна хигиена.

Общо 366 кг храни са ориентирани за заличаване заради изминал период на валидност, погрешно предпазване или липса на документи за генезис.

Най-често установените нарушавания при инспекциите са във връзка с предложение на храни с изминал период на валидност, погрешно предпазване, предложение на храни с противоречие в етикетирането и други. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР