Европейският омбудсман Емили О`Райли обвини Европейската комисия в лошо администриране,

...
Европейският омбудсман Емили О`Райли обвини Европейската комисия в лошо администриране,
Коментари Харесай

Критики срещу ЕК заради съобщения между Урсула фон дер Лайен и шефа на Pfizer

Европейският омбудсман Емили О`Райли упрекна Европейската комисия в " неприятно администриране ", откакто органът не даде достъп до известия сред ръководителя Урсула фон дер Лайен и изпълнителния шеф на Pfizer, свързани с покупката на Covid ваксини. Това съобщи Euronews.

О`Райли предложи на Европейска комисия да извърши " по-обстойно търсене на съответните известия ".

През април предходната година The New York Times разкри, че ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и основният изпълнителен шеф на Pfizer Алберт Бурла са си разменяли текстови известия и позвънявания по отношение на поръчки за ваксини за страните от Европейски Съюз. След това публицист изиска от Европейска комисия достъп до известията и други документи, само че институцията не го даде.

Според следствието на омбудсмана Европейска комисия не е поискала ясно и изрично от кабинета на фон дер Лайен да потърси текстовите известия.

" Това не дава отговор на упованията за бистрота и административни стандарти в Европейска комисия. Когато става въпрос за правото на обществен достъп до документи на Европейски Съюз, от голяма важност е наличието на документа, а не устройството или формата. Ако текстовите известия се отнасят до политиките и решенията на Европейски Съюз, те следва да се третират като документи на Европейски Съюз. Администрацията на Европейски Съюз би трябвало да актуализира своите практики за вписване на документи, с цел да отрази тази действителност ", сподели О`Райли.

Комисията би трябвало да изпрати отговор до омбудсмана по проблема до 26 април.
 ЕМА даде зелена светлина за Коронавирус хапчето на Pfizer
ЕМА даде зелена светлина за Коронавирус хапчето на Pfizer

Регулаторът позволи използването му за лекуване на възрастни, изложени на риск
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР