Европейският музикален фестивал ще представи световната премиера на първата крупна

...
Европейският музикален фестивал ще представи световната премиера на първата крупна
Коментари Харесай

Галактически концерт с премиера на Европейския музикален фестивал

Европейският музикален фестивал ще показа международната премиера на първата крупна оркестрова творба от известния наш пианист Георги Черкин - " Галактически концерт " за пиано и оркестър, написан особено за 23-тото издание на форума.
Черкин има репутацията на един от най-харесваните и изявени български актьори, чиято клавирна кариера продължава над две десетилетия. Като внук на видния композитор Георги Златев-Черкин, изпълнителят носи и креативния ген на своя фамозен дядо. Още като възпитаник в Националното музикално учебно заведение в София, Георги прави първите си композиционни опити. На 16 година написа пиесата " Силата на живота ", отличена с премия на състезанието " Музиката и земята ". През последното десетилетие пианистът печели възторга на публиката и със своите майсторски оркестрации на известни шедьоври от клавирната литература. От многочислените му аранжименти за пиано и оркестър изключително обичани са " Турски марш " от Моцарт, " Лунна соната " от Бетовен и " Годишните времена " от Чайковски, които са изпълнявани на влиятелни концертни подиуми в България, Германия, Унгария, Полша, Русия и други
В края на 2022 година Георги за първи път се осмелява да посегне към по-голямото предизвикателство - собствен личен клавирен концерт с оркестър, в който има опция да разгърне напълно музикалните си хрумвания. Пианистът ще бъде солист на премиерното осъществяване в партньорство с музикантите от Оркестър " Кантус фирмус " и диригента Григор Паликаров.
Събитието е на 16 септември от 19,30 ч. в зала " България ". Партньор за концертите е Софийската филхармония. Зрителите ще имат шанса да видят и първото за зала " България " 3D мапинг шоу, фокусирано върху концепцията на творбата: " Светлинни облици на галактики и съзвездия ще се движат в ритъма на музиката, а самият концерт е умислен да бъде прекарване, друго от всяко друго, което човек е имал до момента в концертна зала ", декларира създателят.  
В програмата на вечерта ще звучи още музика от Чайковски ( " Вариации Рококо " за виолончело и оркестър) и Виенявски (Брилянтна фикция по тематики из операта " Фауст " ) в осъществяване на младите гении Наума Найман - 17 година (виолончело), и Диана Чаушева - 15 година (цигулка).
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР