Европейският комитет по социални права (ЕКСП) публикува своите заключения за

...
Европейският комитет по социални права (ЕКСП) публикува своите заключения за
Коментари Харесай

Съветът на Европа публикува доклад за децата, семействата и мигрантите през 2023

Европейският комитет по обществени права (ЕКСП) разгласява своите изводи за 2023 година, съсредоточени върху въпросите за децата, фамилиите и мигрантите.

Европейската обществена харта е контракт на Съвета на Европа, който подсигурява съществени обществени и стопански права като аналог на Европейската спогодба за правата на индивида, която подсигурява цивилен и политически права. Той съставлява необятен набор от ежедневни човешки права, свързани със заетостта, жилищното настаняване, опазването на здравето, образованието, обществената отбрана и благосъстоянието.

В рамките на процедурата по докладване ЕКСП одобри 799 изводи: 415 изводи за сходство с Хартата и 384 изводи за противоречие, отнасящи се до следните страни страни: Андора, Армения, Австрия, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Грузия, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Република Молдова, Черна гора, Нидерландия, Нидерландия Аруба, Холандия Кюрасао, Северна Македония, Норвегия, Румъния, Сърбия, Словакия Република, Словения, Испания, Швеция, Турция и Обединеното кралство.

Що се отнася до правото на протекция на децата и младежите, Комитетът видя в редица страни несъответстваща възбрана за наемане на работа под 15-годишна възраст и непълен мониторинг на детския труд.

ЕКСП напомня, че изключенията се отнасят до деца, наети на предписана лека работа, която не води до никакъв риск за здравето, моралното благоденствие, развиването или образованието на децата. Ежедневната и седмичната дълготрайност на такава работа за деца под 15-годишна възраст беше несъразмерна в няколко държави-страни, като позволяваше над 6 часа дневно и 30 часа на седмица по време на учебните ваканции. Освен това Комитетът откри в някои държави-страни, че на децата, които към момента подлежат на наложително обучение, н е са обезпечени две поредни седмици отмора по време на учебните ваканции.

Комитетът показва страдание, че в подтекста на правото на децата да бъдат предпазени против физически и морални рискове във и отвън работната среда, доста страни не са докладвали по разнообразни въпроси , най-често срещаният от които е по отношение на отбраната на децата от всички форми на принуждение, употреба и корист в цифровата среда, по-специално полова употреба и корист и склоняване за полови цели

Относно правата на фамилиите, се показва , че в някои страни не се подсигурява равно отнасяне на жители на други страни по отношение на фамилните компенсации, а също и незадоволителната отбрана на хората, застрашени от евикция.

По отношение на правата на заетите дами на отпуск по майчинство и на компенсации при наемане на работа, главните несъответствия, открити от ECSR, са свързани с н еадекватна отбрана против уволняване по време на бременност или в отпуск по майчинство и с тавани на размера на компенсацията, което може се присъжда при положение на нелегално уволняване.

Що се отнася до правото на фамилията на обществена, правна и икономическа отбрана (член 16), Комитетът отбелязва, че в няколко страни не е обезпечено равно отнасяне на жители на други държави-страни във връзка с изплащането на фамилни компенсации заради условието за несъразмерна дълготрайност на престояване и че фамилните помощи не обгръщат забележителен брой фамилии. Освен това той е угрижен и за слабата правна отбрана на хората/семействата, застрашени от евикция.

По отношение на мигрантите, ЕКСП отбелязва позитивни развития в битката с домашното принуждение и в съдействието сред обществените служби.

ЕКСП приканва за по-големи старания от страна на държавите-членки за гарантиране на главните обществени права на децата, фамилиите и мигрантите в сходство с Европейската обществена харта.
 Европейски Съюз заделя 7.7 милиарда евро за филантропична помощ през 2024 година
Европейски Съюз заделя 7.7 милиарда евро за филантропична помощ през 2024 година

Средствата са по-малко спрямо миналата година, макар възходящите потребности в Газа и на други места по света
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР