Европейският комисар по вътрешния пазар и икономика Тиери Бретон заяви,

...
Европейският комисар по вътрешния пазар и икономика Тиери Бретон заяви,
Коментари Харесай

ЕС против въвеждането на следене чрез телефон заради COVID-19

Европейският комисар по вътрешния пазар и стопанска система Тиери Бретон съобщи, че насилствените ограничения за следене посредством телефона, ориентирани към разкриване на инфектирани с ковид хора, не се плануват, написа БГНЕС.
" Изключено е и в никакъв случай няма да подкрепим ограничения, които считаме за насилствени ", сподели Бретон и добави, че сходно нещо може да бъде реализирано единствено на доброволна основа.
Такива данни би трябвало да се употребяват " извънредно от здравните управляващи, правосъдната система не би трябвало да има достъп, нито полицията и застрахователните компании ", сподели Бретон.
Тези правила се съдържат в " инструментите ", създадени от Европейската комисия за установяване на " насоки за това какво би трябвало да се направи или какво не би трябвало да се прави ".
" Нашата цел е всички държави-членки на Европейски Съюз да одобряват тези правила в идващите 10 дни ", сподели Бретон.
Няколко страни работят върху мобилни приложения, които с помощта на смарт телефоните ще разрешат идентифицирането на инфектирани хора и предизвестието на хората, които са били в контакт с някои от инфектираните.
Припомняме, че в България, посредством информация на трафичните данни се наблюдават хората, сложени под карантина. Мярката влезе в действие със Закона за изключителното състояние.
Законът за изключителното състояние поради ковид: Най-важните ограничения
В моментна в страната сред 24 и 25 000 души на ден са под 14-дневна карантина, т.е. със подозрения, че може да са заболели, стана ясно от думите на Христо Терзийски шеф на Групово дело " Национална полиция ". Основният метод на инспекция е инспекция на адрес. Ако индивидът не бъде открит, се предава отчет на прокуратурата и съответният прокурор взема решение за досъдебно произвеждане. 14 пъти е правена информация по трафични данни – т.е. следене по телефона, като и в 14-те случая имало придвижване. Няма автоматизиране на процеса – първо ни се подава сигнал, тогава ревизираме, увери Терзийски пред Нова телевизия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР