Европейският клон на Световната здравна организация призова да се окаже

...
Европейският клон на Световната здравна организация призова да се окаже
Коментари Харесай

ЕК на СЗО: Земетресението в Турция и Сирия е най-тежкото природно бедствие в региона от един век насам

Европейският клон на Световната здравна организация прикани да се окаже цялостна поддръжка за жертвите на земетресението, което раздруса Турция и Сирия предходната седмица, съобщи ДПА.

Нуждата е голяма и нараства с всеки минал час, сподели районният шеф за Европа на СЗО Ханс Клуге на конференция, излъчена онлайн.

Около 26 милиона души в двете страни се нуждаят от филантропична помощ, сподели той.

" Сега е пристигнал моментът интернационалната общественост да прояви същата благотворителност, каквато Турция е имала към други народи в международен мащаб през миналите години ", сподели Клуге и добави, че в този момент в страната живее най-голямата група бежанци в света.

" Свидетели сме на най-тежкото естествено злополучие в европейския район на СЗО от един век насам и продължаваме да научаваме още за мащабите му. Действителният размер на вредите към момента не е прочут ", сподели Клуге.

Той изрази все по-голямата си угриженост за зараждащите здравни проблеми, свързани със студеното време, хигиената и санитарните условия, както и за разпространяването на заразни заболявания, при които уязвимите хора изключително доста са изложени на риск.

Клуге се обърна към жертвите на земетресението. " Страданието ви е голямо, скръбта ви е дълбока. Световната здравна организация е с вас в този час на потребност, както постоянно ", сподели той.

По приблизителни данни близо 1 милион души са изгубили домовете си в Турция. Според управляващите към 80 000 души са в лечебни заведения. Това основава тежко задължение за турската здравна система, която сама по себе си е понесла съществени вреди от земетресението, сподели Клуге.

Той похвали работата на " героичните " турски избавителни екипи, които работят непрекъснато и към момента откриват оживели измежду руините.

" Вдъхновяваме се от тях и черпим сили от техните старания ", сподели той.

Клуге прикани за съдействие сред държавното управление и гражданското общество за обезпечаване на снабдяването с филантропична помощ през границата сред Турция и Сирия, а също и в самата Сирия.

Европейският клон на СЗО обгръща 53 страни и обслужва географски район, разпрострян се от Атлантическия до Тихия океан. В него са включени Турция и централноазиатските републики.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР