Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши праща проверяващ екип в България,

...
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши праща проверяващ екип в България,
Коментари Харесай

Кьовеши праща проверка в България защо напускат хората й тук

Европейският основен прокурор Лаура Кьовеши праща проверяващ екип в България, който да изследва по какъв начин работят европейските делегирани прокурори. Това излиза наяве от известие на европейската прокуратура (ЕППО).

Проучвателната задача на Отдела за вътрешен одит на ЕППО идва единствено дни откакто " Сега " разкри, че следващ български делегиран прокурор напуща поста си, а проблеми има и в администрацията на структурата.

Днес Кьовеши е провела видео диалог с министъра на правораздаването Крум Зарков, заяви още ЕППО. Кьовеши е уведомила Зарков, че е писала писмо на основния прокурор Иван Гешев, с което го моли да даде опция и да улесни проучвателна задача на ЕППО в София.

Зарков и европейският основен прокурор са обсъдили условията, при които европейската прокуратура работи в България и по-конкретно общите условия на работа и работна среда на европейските делегирани прокурори (магистратите, които на локална почва работят по делата за измами и злоупотреби с евросрества). 

Европейският основен прокурор приветства ангажираността и отдадеността на министъра за построяването на в действителност самостоятелна и ефикасна Европейска прокуратура в България, се споделя в известието от Люксембург.

Кьовеши е настояла обаче българските управляващи да създадат основни усъвършенствания в това отношение - в действителност да основат самостоятелна администрация за офиса на Европейската прокуратура в София, което към този момент е планувано по закон, незабавно да бъдат назначени отдадени и самостоятелни полицейски чиновници към европрокуратурата, както и да бъдат номинирани претенденти, които да запълнят българската квота за делегирани прокурори.

Българската квота за делегирани прокурори е 15. Доскоро обаче България имаше едвам 9. В последния месец постовете си напуснаха трима. Първи се махна Бойко Калфин с формалното пояснение, че е спечелил конкурс за висшата прокуратура (мястото му там би се пазило до края на мандата му като делегиран прокурор). След това си потегли и Елена Попова, която реши, че след година като делегиран прокурор желае да се върне в съда. Последно, през вчерашния ден, Ивайло Илиев беше определен за помощник на националния член от България в Агенцията на Европейски Съюз за съдействие в региона на наказателното правораздаване (Евроюст), т.е. той също напуска поста си при Кьовеши.

Властите изпитват усложнения с номинациите, които се утвърждават в Люксембург, като на третата от четирите извършени процедури нямаше нито един претендент. Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет в този момент ще би трябвало да открие пета.

" Това текучество ме тормози. Много очаквания са свързани с Европейската прокуратура, изключително тук, в България. Знаете, служебното държавно управление постави големи старания тя да бъде обезпечена. Около постройката, към деловодството, това, което беше в пълномощията на Министерския съвет, беше направено, а точно постройката беше предадена на Висшия правосъден съвет целево за потребностите на Европейската прокуратура в България. Оттам нататък доколкото съм осведомен, процедурата се движи, прави се паспортизация на постройката. Ще са нужни публични поръчки, само че ми се желае всичко да става малко по-бързо ", разяснява Крум Зарков през вчерашния ден. Той към този момент изиска Висшият правосъден съвет да изслуша ръководството на българския офис на ЕППО. Това са българският европейски прокурор Теодора Георгиева, която е част от колегията на ЕППО в Люксембург, както и заместникът ѝ Димитър Беличев, който управлява делегираните прокурори, работещи в България. Не е ясно обаче дали съветът ще одобри да се занимава с това, защото общата настройка е, че това са въпроси, които би трябвало да бъдат решени в Люксембург, тъй като делегираните прокурори тук не са подчинени на националната прокуратура.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР