Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши обяви, че вижда известен напредък

...
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши обяви, че вижда известен напредък
Коментари Харесай

Кьовеши: Още има въпроси около атентата срещу Гешев. Гражданите искат да видят корумпираните в затвора

Европейският основен прокурор Лаура Кьовеши разгласи, че вижда прочут прогрес у нас, откакто са извършени доста промени, само че „ жителите желаят да видят, че законът е един за всички, че корумпираните са в затвора„.
В тази връзка тя предложи България да си избере добър основен прокурор.
В изявление за БНР тя разгласи, че не се е видяла с изпълняващия длъжността обвинител №1 у нас Борислав Сарафов, тъй като визитата ѝ е било за 24 часа и е имало авансово направена стратегия.

По думите ѝ към момента има доста въпросителни
към опита за атентат против някогашния основен прокурор у нас Иван Гешев:Какво се случи при онази детонация, тъй като първата информация беше, че атентатът е действителен и това е нещо неприемливо, тъй като става въпрос за атентат против основен прокурор на страна член на Европейски Съюз. Не знам кой проверява и не знам какво се случва, само че от моя позиция това би трябвало да се обясни – атентат ли беше и в случай че е да: кой е причинителят? Това е извънредно значимо за прокурорите, само че не съм осведомена с всички останали условия, тъй че няма по какъв начин да коментирам… Единствената публична информация, поместена на страниците на Министерство на вътрешните работи, е че има формирано следствие за атентата. Тоест, има атентат и в този момент би трябвало да се откри защо става дума “, разяснява европейският основен прокурор.
Кьовеши показа, че се надява работата по делата да се форсира, както и по тези, свързани с високите етажи на властта.

„ Задължително е да проверяваме всички каузи, в това число и по-малките, маловажните. Те се завършват по-бързо, тъй като следствията не са по този начин комплицирани.

Първо – неоправдателните присъди се дефинират от съдиите, само че да се върнем на тежките каузи – значимото е, че започнахме да работим по такива, а и има формирани такива каузи. По каузи, свързани с еврофондове, проверяваме планове от огромна социална значителност, които са свързани с сериозна инфраструктура – там, където цената на договорите е доста висока – това са комплицирани каузи, обхващащи голям брой планове.
Наблюдават се някои неприятни „ привички “ в България, изключително що се отнася до
публичните поръчки. Често се следи предварително преустановяване на договорите. След това оповестяване на нова процедура за социална поръчка за същия план, тъй че се получава извънредно високо разходване на средства. Ето за какво упорствам за повишение на равнището на разкриваемост на такива злоупотреби “, сподели още тя.

Лаура Кьовеши уточни още, че все още тя и екипът ѝ работят с едвам седем български делегирани прокурори, а тяхната численост би трябвало да е 15. Другият сериозен проблем, който тя открои, е

неналичието на наши полицейски чиновници, които да работят по делата на европейската прокуратура тук.

Европрокурор №1 разгласи още, че е упълномощила одит на работата на нашите прокурори поради редица административни проблеми.

„ Имаше четирима чиновници, които си подадоха оставките. На процедура основният прокурор на Република България приключи тяхната работа и ние тогава започнахме да ревизираме всички чиновници.

В множеството случаи имаше проблеми с боравенето с документите, междуличностни спорове. Възложихме тази инспекция, този одит, тъй като те не са наши чиновници, а на основната ви прокуратура и са ни предоставени разполагаем.

Ние не им плащаме, не можем да ги покачваме, ние не можем да изменим техните контракти и тази смесена система докара до проблеми, само че с новоприетия закон у вас всичко е изчистено и това ни оказа помощ да решим тези проблеми “, изясни Кьовеши.

Тя сподели, че предходната седмица към този момент е получила предложенията за новите седем български прокурори, които да се влеят в европейската.

„ Трябва да се срещна с всички документи, би трябвало да ги предложа на Колегиума, който ще заседава в края на ноември и се надявам до декември процедурата да е завършила и се надявам, че всички извършват критериите, само че следва да забележим всичко това “, сподели тя.

Обвинител №1 на Европа призна за получения при нея сигнал против българския прокурор Теодора Георгиева, само че по думите ѝ следствието по този сигнал е напълно в компетентността на родната прокуратура, а не на европейската.

„ Няма по какъв начин да разясня този случай, изчаквам окончателното решение по това следствие. Има редица механизми в европрокуратурата, които да подсигуряват, че това, което би трябвало да се прави, се прави, и е вярно.

Най-напред делата се следят от Постоянната камара, не от наблюдаваш европрокурор. Какво значи това? Това значи, че делото се разпределя на инцидентен принцип на Постоянната камара в Люксембург – там има трима разнообразни прокурори от три разнообразни страни.

Аз съм в непрекъснат състав №1, дружно с сътрудници от Франция и Латвия и ние следим българските каузи. Разбира се българският европейски прокурор взе участие в съвещанията, показва своето мнение, само че ние четем материалите, ние оценяваме работата, ние даваме инструкции на прокурорите, ние ревизираме техните решения, тъй че интервенция няма по какъв начин да има “, настоя тя.

По думите ѝ ролята на Европейската прокуратура е най-много административна – да подсигурява, че всичко протича безпрепятствено.

„ По делата се изключва всякаква интервенция или въздействие от национално ниво “, отсече Кьовеши.

Тя счита, че европейските жители имат доверие в работата на европейската прокуратура, тъй като при нея постъпват доста сигнали.

„ Ние разчитаме доста и на работата на проверяващите публицисти. Много от огромните български каузи са формирани от сигнали – или на частни лица, или на журналистически следствия, по тази причина предизвиквам хората да се обръщат към нас, въпреки, че не постоянно тези сигнали попадат в нашата подготвеност и ние ги препращаме към националните органи. Насърчавам българските жители да подават сигнали и да имат вяра в нашата работа “, сподели Кьовеши.

В умозаключение европрокурор №1 си пожела европрокуратурата, в завършек на мандата ѝ, да е мощна и самостоятелна, само че изрично отхвърли спекулациите, че ще се кандидатира за президент на северната ни съседка Румъния.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР