Европейският фонд за стратегически инвестиции /ЕФСИ/, който помогна за възстановяването

...
Европейският фонд за стратегически инвестиции /ЕФСИ/, който помогна за възстановяването
Коментари Харесай

Планът Юнкер се удължава до 2020 г. и ще получи допълнителни около 500 млрд. евро


Европейският фонд за стратегически вложения /ЕФСИ/, който оказа помощ за възобновяване на стопанската система, беше продължен до 2020 година по време на пленарното съвещание във вторник. Той ще получи спомагателни средства за финансиране на повече планове.

Ключовите точки от плана, контрактувани от евродепутатите и страните членки и утвърдени от Парламента като цяло:

‒ ЕФСИ, прочут също като проекта „ Юнкер “, ще бъде продължен до 2020 година Целта е да се активизират до 500 милиарда евро;

‒ Целта е да се компенсират пазарни недостатъци и капиталови пропуски, като се финансират новаторски планове с високорисков темперамент, които другояче не биха били подкрепени;

‒ Инвестициите би трябвало също по този начин да предизвикват основаването на работни места, изключително за младежите, растежа и конкурентоспособността, енергетиката, околната среда и климата, опазването на здравето, научните проучвания и нововъведения, устойчивия превоз, цифровия бранш и креативните промишлености и стопански по-слабите райони на ЕС;

‒ Европейският парламент придобива правото да номинира член на Управителния съвет на ЕФСИ, който може да усъвършенства прозрачността и отчетността.

Насърчаване на районни, локални и по-малки планове:

‒ Новите правила плануват по-голяма роля за Европейския консултантски център по капиталови въпроси с по-силно наличие на локално ниво;

‒ Ако е допустимо, Европейската капиталова банка (ЕИБ) следва да делегира подбора и мониторинга на дребните планове на националните насърчителни банки, които са в положение да подкрепят покриването на районни, секторни и трансгранични проекти;

‒ В случай, че изключителни пазарни условия могат да попречват даден план, Европейска инвестиционна банка следва, по изключение, да понижи разноските за бенефициента на финансирането.

„ ЕВСИ беше стартират с концепцията да компенсира неналичието на 700 милиарда евро вложения в Европейски Съюз и той съумя да понижи тази липса. Ние искахме да подобрим ЕФСИ, да го модернизираме и да дадем опция на най-нуждаещите се райони на Европейски Съюз да се възползват от него. Сега имаме и справедлива оценка на най-хубавите планове за поддръжка на модерните компании в модерния свят “, съобщи докладчикът от комисията по икономическите и парични въпроси Удо Булман (С&Д, Германия).

Докладчикът от комисията по бюджетите Жозе Мануел Фернандеш (ЕНП, Португалия) акцентира, че ЕФСИ е оказал помощ за понижаване на неравенството и основаване на работни места. " Вече бяха мобилизирани 250 милиарда евро, а 40 000 дребни и междинни предприятия получиха поддръжка. Сега предлагаме още повече експертиза в помощ на нови вложители и разширихме обсега на Фонда и за нови браншове. Нищо не става автоматизирано. За да получи избран план спомагателна поддръжка, би трябвало да забележим действителни резултати “, съобщи той.

„ Дори към този момент скептиците са наясно, че проектът Юнкер работи и дава резултати с действително отражение в европейската стопанска система. Например, за година и половина българските планове са спечелили 360 милиона евро съфинансиране от ЕФСИ. С спомагателните частни вложения общата им стойност ще стигне 1.5 милиарда евро, което е 3% от Брутният вътрешен продукт за 2017 г.Фактът, че България е втора по привлечени по проекта „ Юнкер “ вложения по отношение на Брутният вътрешен продукт, както и една от първите с районно консултантско звено за правене на планове, демонстрира, че администрацията и бизнесът ни са в крайник с новите трендове в Европа за потребление на от ден на ден финансови принадлежности, “ разяснява Ева Паунова (ЕНП, България).

Георги Пирински (С&Д, България) подчертава върху това, че резолюцията на Екологичен потенциал вкарва изключително значими нови условия за надалеч по-балансирано географско систематизиране на вложенията, включване на самостоятелен специалист в работата на Управителния съвет за да обезпечава справедлива оценка на плановете, засилена роля на националните и районни банки за развиване. Тези условия бяха признати по самодейност на Групата на социалистите и съставляват качествени промени в отговор на сериозните дефекти на Фонда през първия интервал на активността му, съобщи Пирински.

ЕФСИ, изпълняван от Европейската капиталова банка, е основан през 2015 година за първичен интервал от три години за активизиране на най-малко 315 милиарда вложения в действителната стопанска система. Европейската комисия предложи да се удължи интервалът на дълготрайност до края на актуалната многогодишна финансова рамка (МФР) на Европейски Съюз през декември 2020 година, с цел да се реализира капиталова цел от 500 милиарда евро.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР