Европейският бобър официално бележи завръщане на територията на България след

...
Европейският бобър официално бележи завръщане на територията на България след
Коментари Харесай

След 150-годишно отсъствие бобрите отново се появиха в България ВИДЕО

Европейският бобър публично бележи завръщане на територията на България след над 150-годишно отстъствие. Това излиза наяве от обява в научното списание Acta Zoologica Bulgarica към Българската академия на науките (БАН), пишат от.

Бобърът е бил видян в местността „ Ломовете “, част от Натура 2000, по поречието на Русенски Лом. Присъствието му е бил доказан с фотокапан, а първите данни за завръщането на типа са от септември 2020 година и от фотография през април 2021 година В този интервал е имало данни, че европейският бобър се е завърнал в прилежащи територии, което значи, че той може да е пристигнал в България оттова.

Горски чиновници в началото се усъмнили за „ противозаконна сеч “ на крайречни дървета, само че те са изгризани по доста характерен метод. Впоследствие обаче се открива, благодарение на фотографии и фотокапани, че не става въпрос за противозаконна сеч, а за завръщане на локално липсващ след век и половина скотски тип – европейският бобър.

Този тип бобър е бил необятно публикуван тип в цяла Европа и Северна Азия. Масовото му ликвидиране поради козината и месото, обаче, водят до унищожаването на естествените му хабитати. Така до края на 19 век и началото на 20-и век, европейският бобър се оказва заплашен и изчезващ тип в европейските и балканските територии.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР