Европейските законодатели са все по-близо до новите правила за регулация

...
Европейските законодатели са все по-близо до новите правила за регулация
Коментари Харесай

Лицевото разпознаване с AI на обществени места ще е забранено в ЕС

Европейските законодатели са все по-близо до новите правила за регулация на инструментите с изкуствен интелект като ChatGPT, оповестява Reuters.

Дългоочакваният Закон за изкуствения разсъдък на Европейския съюз ще бъде първото изцяло законодателство, регулиращо технологията, с нови правила за потреблението на лицево различаване, биометрично наблюдаване и други приложения на изкуствения разсъдък.

По време на гласуването тази заран (11 май) евродепутатите се съгласиха да забранят потреблението на лицево различаване на публични места, на полицейски принадлежности и да наложат нови ограничения за бистрота на генеративните приложения за изкуствен интелект като ChatGPT на OpenAI.

" Това гласоподаване е крайъгълен камък в регулирането на AI и явен сигнал от страна на Европейския парламент, че главните права би трябвало да бъдат крайъгълен камък в това отношение ", съобщи пред Reuters евродепутатът от Зелените Ким ван Спарентак. " AI би трябвало да служи на хората, обществото и околната среда, а не противоположното. ", добави той.

Преди гласуването в две парламентарни комисии Драгош Тудораче, депутат в Европейския парламент, съобщи: Нашите общества чакат да създадем нещо уверено във връзка с изкуствения разсъдък и на въздействието, което той оказва върху живота им. Достатъчно е да включите тв приемника, с цел да видите какъв брой значимо става това за жителите.

Съгласно предложенията инструментите на изкуствения разсъдък ще бъдат класифицирани според от възприеманото равнище на риск - от ниско до недопустимо.

Правителствата и фирмите, които употребяват тези принадлежности, ще имат разнообразни отговорности според от равнището на риска, добавя още Reuters.

След двегодишни договаряния, в този момент се чака Законът да премине към идващия стадий от процеса, в който законодателите завършват детайлностите с Европейската комисия и обособените страни членки.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР