Европейските законодатели настояват за по-строги мерки срещу манипулациите на пазарите

...
Европейските законодатели настояват за по-строги мерки срещу манипулациите на пазарите
Коментари Харесай

ЕС готви строги мерки срещу спекулата на енергийния пазар

Европейските законодатели упорстват за по-строги ограничения против операциите на пазарите на газ и електрическа енергия, като дадат на организация на Европейски Съюз пълномощия да проверява и да постанова санкции, са съобщили два източника пред " Ройтерс ".
Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейски Съюз, предложи правилник против манипулирането на пазара на сила на едро (REMIT) през март тази година като част от по-широка промяна на пазарите на електрическа енергия в Европейски Съюз. Позиция по отношение на REMIT беше направена от основни законодатели предходната седмица и се опълчва непосредствено на позицията, заета от страните от Европейски Съюз през юни.
Пакетът от промени в енергетиката на Европейска комисия пристигна в отговор на рисковите скокове на цените на газа и електрическата енергия през 2022 година Законодателите желаят да дадат на Агенцията за съдействие сред енергийните регулатори (ACER), орган на Европейски Съюз, цялостни пълномощия за следствие, с цел да изследва пазарни злоупотреби и да постанова наказания и санкции, в случай че бъдат открити нарушавания, споделиха източниците. Целта е да се накара ACER да има сходни пълномощия като Европейски орган за скъпи бумаги и пазари (ESMA), органът на Европейски Съюз, който контролира финансовите принадлежности и може да постанова санкции. Обхватът на ACER ще включва трансгранична търговия с електрическа енергия, полутечен природен газ и газ в границите на Европейски Съюз и с трети страни.
Понастоящем Европейски Съюз няма опция да глобява енергийните компании на тези пазари. Вместо това блокът разчита на националните регулатори, с цел да дефинират законови нарушавания и да постановат надлежно наказания, което те рядко вършат.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР