Европейските средства ще подпомогнат пряко системите на здравеопазването в държавите

...
Европейските средства ще подпомогнат пряко системите на здравеопазването в държавите
Коментари Харесай

ЕП освободи над 3 млрд. евро в подкрепа на здравеопазването в ЕС

Европейските средства ще подкрепят директно системите на опазването на здравето в страните членки на Европейския съюз(ЕС) в битката им с пандемията от ковид. Инициативата ще разреши на Европейски Съюз да закупи незабавни медицински консумативи като маски и кислородни апарати, да транспортира здравно съоръжение и пациенти в трансгранични райони, да финансира назначението на спомагателни медицински експерти, които да бъдат ситуирани в горещи точки в Европейски Съюз, както и да подкрепя страните членки при построяването на преносими лечебни заведения.
Средствата от бюджета на Европейски Съюз ще бъдат ориентирани главно чрез Инструмента за незабавна подкрепа (2,7 милиарда евро) и посредством програмата rescEU (380 млн.евро).
Пакетът включва допълнителни средства по линия на Механизма за гражданска отбрана (45 млн. евро) за финансиране на полетите за репатриране на европейски жители, блокирани в трети страни; спомагателни средства за Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите (3,6 млн. евро), както и 350 млн. евро в помощ на Гърция, която се бори с възходящия мигрантски напън и 100 млн. евро в поддръжка на възобновяване на Албания след земетресението.
Евродепутатите от комисията по бюджети на Екологичен потенциал (BUDG) още през март призоваха за активизиране на наличните финансови средства в бюджета за 2020 година.
Евродепутатите одобриха спомагателни ограничения, които разрешават финансирането от Европейски Съюз да бъде предоставено неотложно и с изключителна еластичност за битка с пандемията от COVID-19.
В изключителната пленарна сесия в петък Европейският парламент утвърди пакета „ Инвестиционна самодейност в отговор на ковид плюс “ (CRII +), препоръчан от Европейската комисия на 2 април посредством „ неотложната процедура “ (определена в член 163 от Правилника за активността на Европейския парламент).
Одобрените оферти са:
Специфични ограничения за гъвкаво потребление на европейски фондове. Одобрените оферти ще разрешат на страните членки да трансферират запаси сред трите съществени кохезионни фонда (Европейския фонд за районно развиване, Европейския обществен фонд и Кохезионния фонд), сред другите категории райони и сред съответните предпочитани области на фондовете.
По изключение, ще бъде допустимо да се финансират изцяло стратегиите по кохезионната политика, свързани с COVID-19, посредством стопроцентово финансиране от Европейски Съюз през отчетната 2020-2021 година, от 1 юли 2020 година и до на 30 юни 2021 година. Мерките също опростяват утвърждението на стратегиите с оглед ускорение на осъществяването, улесняват потреблението на финансовите принадлежности и опростяват одитите.
Новите правила ще разрешат на земеделските производители да се възползват от заеми или гаранции при удобни условия, за покриване на оперативните им разноски до 200 000 евро. Те също по този начин ще освободят неизползвано финансиране за селските райони, обвързвано със земеделието, за битка с COVID-19.Предложението беше признато с 689 гласа „ за “, 6 гласа „ срещу “ и 1 „ въздържал се “.
Специални ограничения за намаляване на въздействието на пандемията от COVID-19 върху бранша на рибарството и аквакултурите. Мерките включват поддръжка за риболовците, които би трябвало да прекратят дейностите си, финансова помощ за производителите на аквакултури, чиято продукция е прекратена или понижена, поддръжка за организации на производителите за краткотрайно депозиране на артикули от лов на риба и аквакултури, както и гъвкаво преразпределение на фондове на националните оператори.
Членовете на Екологичен потенциал утвърдиха, след неофициално съглашение със Съвета на Европейски Съюз, редица усъвършенствания, които ще разрешат оказването на поддръжка на нови риболовци и риболовци, които правят лов на риба от брега (т.е. тези, които ловят риба без лодка). Тези усъвършенствания ще приспособяват и наредбите за най-отдалечените райони за справяне с рецесията, както и обезпечаването на бюджетна еластичност за подкрепяне на страните, които са изчерпали всички отпуснати средства. Измененото предложение беше признато с 671 гласа „ за “, 10 гласа „ срещу “ и 15 гласа „ въздържал се “.
Специфични ограничения за гарантирането на непрекъснатото действие на Фонда за европейско подкрепяне на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ). Мерките включват опция за финансиране на обезпечаването на защитна екипировка за служащи и доброволци, краткотрайното стопроцентово съфинансиране от бюджета на Европейски Съюз и по-леки ограничения за докладване и одит по време на рецесията с COVID-19.
След неофициално съглашение със Съвета на Европейски Съюз, членовете на Екологичен потенциал също утвърдиха промени, които разрешават даването на помощ посредством нови способи, като да вземем за пример електронни или хартиени ваучери. Това ще подсигурява сигурността на всички участващи в интервенциите и достигането на помощта до най-уязвимите и маргинализираните. Одобрените ограничения имат за цел да защитят най-уязвимите хора от COVID-19 и да подсигуряват, че храна и съществена материална помощ ще доближава до тях, при съблюдаване на общественото разграничаване и персоналната отбрана. Измененото предложение беше признато с 686 гласа „ за “, 7 гласа „ срещу “ и 3 гласа „ въздържал се “.
Следва Съветът на Европейски Съюз публично да утвърди позицията на Парламента. Приетите ограничения ще влязат в действие откакто бъдат оповестени в идващите дни в Официалния вестник на Европейския съюз.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 17 април
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР