Европейските следователи са възмутени от поведението на Полша и я

...
Европейските следователи са възмутени от поведението на Полша и я
Коментари Харесай

WSJ: Полша крие доказателства за взривяването на Северен поток, които може би уличават Украйна

Европейските следователи са възмутени от държанието на Полша и я упрекват в саботиране на следствието на атентата против съветския газопровод " Северен поток ".

Страната съзнателно крие основни доказателства по този случай, тъй като те биха могли да сочат към Украйна, споделят те. Става дума за допустимо придвижване на диверсанти през полски територии, написа The Wall Street Journal, представен от УНИАН.

" Европейските следователи от дълго време считат, че офанзивата е проведена от Украйна през Полша ", написа изданието.

Сега Европа разпорежда очаквания на новото държавно управление във Варшава да принуди полските следователи да сътрудничат на следствието. Някои високопоставени европейски чиновници споделят, че обмислят опцията да създадат съответното искане непосредствено до кабинета на Доналд Туск (новия министър-председател на Полша), показва WSJ.

Газопроводите " Северен поток " 1 и 2 свързват Русия и Германия през Балтийско море. Те бяха взривени през септември 2022 година Все още не е ясно кой стои зад този " бойкот ", само че той оказа стопански напън върху Германия и други европейски страни, които се опитваха да спрат да употребяват съветското гориво.

Всеки намек, че Полша, като член на НАТО, може да крие информация от своите съдружници за случай, станал на територията на друга страна-членка на НАТО, може доста да подкопае доверието в тази организация.

" От страна на Москва всяко държание на Полша, което загатва за допустимо присъединяване в бойкот, може да се преглежда като акт на експанзия от страна на НАТО ", се споделя в материала на WSJ.

Досега като част от следствието европейските следователи не са дали доказателства за вероятно присъединяване на полското държавно управление в детонациите. Те също по този начин споделят, че даже някои полски чиновници да са взели участие в " бойкот ", висшето управление на Полша може да не е знаело за тяхното присъединяване.

В същото време опитите на полски чиновници да блокират следствието пораждат съмнения за ролята и претекстовете на Варшава в подкопаването на " Северен поток ", споделят следователите.

Полските прокурори, които управляват вътрешното следствие по случая, споделят, че си сътрудничат с други страни, само че до момента не са разкрили доказателства за полско присъединяване. От своя страна полската гранична защита и службата за вътрешна сигурност отхвърлиха коментар.

Разследването, извършено взаимно от Германия, Дания и Швеция, откри, че тръбопроводът е бил взривен от екип от шестима души. Те бяха видяни в Балтийско море на яхтата Andromeda. Според проверяващите яхтата е серпантина в три страни по време на плаването си, в това число Полша. Andromeda е нает в Германия посредством полска компания. По време на следствието на кораба са открити следи от осмоъгълник - същият експлозив, който е открит на местата на подводните детонации.

Според следователите, след миниране на част от тръбопровода, екипажът е дебаркирал в полското балтийско пристанище Колобжег. Той останал там един ден. Тогава чиновник на пристанищната полиция оповестява за съмнителна група от хора (5 мъже и 1 жена). Според него представителите на групата са говорили на руско-украински.

На 19 септември полската гранична защита ревизира членовете на екипажа, те показали паспортите си от Европейския съюз и по-късно им било разрешено да продължат пътуването си. Плавайки назад на север, те са заложили останалите мини, настояват следователите.

Полша обаче не показа тази информация до март 2023 година Те се съгласиха да дават данните едвам когато пристигна поръчка за това от сътрудници от Германия. " Берлин научи за наличието на яхтата в Полша през януари от холандското военно разузнаване, което получи информация от някого в Украйна ", написа изданието.

Тогава редица полски ведомства отхвърлиха да дават видеозаписи на обвинените. Въпреки че, съгласно европейски следователи, екипажът на яхтата е бил в полезрението на камерите за наблюдаване от самото начало, до момента в който е бил в пристанището на Колобжег.

От полска страна единствено 2 ведомства (прокуратурата и граничната служба) демонстрираха предпочитание за съдействие.

" Длъжностни лица от други организации, в това число Агенцията за вътрешна сигурност ABW, не дадоха отговор на настояванията, уклониха се или предоставиха спорна информация, споделиха европейски чиновници ", се споделя в материала.

Полша също е упрекната в съзнателно комплициране на следствието. Например, полските прокурори твърдяха, че на " Андромеда " не са открити следи от експлозиви, макар че съответната експертиза не е осъществена. Службата за вътрешна сигурност на Полша също заяви, че граничните чиновници, проверяващи екипажа на яхтата, в никакъв случай не са се качвали на кораба, изказване, което опонира на предходни изказвания на полските прокурори.

Полските прокурори също по този начин обявиха, че Andromeda е дошъл в пристанището на Колобжег към 16:00 часа на 19 септември и по-късно е напуснал пристанището към 12 часа по-късно. Следователите по-късно откриха, че корабът в действителност е дебаркирал в 9 сутринта след нощно пътешестване от Дания.

Германските следователи трябваше да изчакат най-малко два месеца, преди да обезпечат среща с полските си сътрудници в средата на май предходната година, споделиха европейски чиновници. След срещата те останали с усещането, че поляците просто не желаят или не могат да сътрудничат.

През септември службата за вътрешна сигурност на Полша показа " съмнителна " разследваща информация с европейски следователи, че Андромеда е обвързвана с съветски шпиони. Тогава те намекнаха, че точно Руската федерация стои зад офанзивата на " Северен поток ". Някои европейски откриватели обаче считат това за дезинформация, написа WSJ.

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР