Европейските съюзници на САЩ са все по-загрижени, че обединеният западен

...
Европейските съюзници на САЩ са все по-загрижени, че обединеният западен
Коментари Харесай

Европа обезпокоена за подкрепата за Украйна при победа на републиканците в САЩ

Европейските съдружници на Съединени американски щати са все по-загрижени, че обединеният западен фронт в отговор на съветските военни дейности в Украйна ще се разпадне, в случай че републиканците завоюват междинните избори зад океана идващия месец . Според тях това ще разреши на Владимир Путин да вземе самодейността в миг, когато Украйна напредва на бойното поле, написа американският вестник The Washington Post.

За осем месеца руската агресия съумя да реализира невиждано съглашение: политиците от двете страни на Атлантика са уверени, че Украйна би трябвало да бъде подкрепена. Заедно съдружниците са дали обещание повече от 93 милиарда $ военна, финансова и филантропична помощ на Киев , като Съединените щати обезпечават максимален дял от нея.

След като водачът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти (републиканец от Калифорния) сподели, че републиканците ще спрат да изписват " празни чекове " на Украйна, в случай че получат болшинство, публични лица в Киев и Западна Европа не са уверени дали Украйна може да продължи да разчита на Съединените щати.

Дали републиканците ще изпълнят опасността си да понижат финансирането на Украйна, в случай че поемат контрола върху Камарата на представителите, следва да се види. Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл (републиканец от Кентъки), въпреки това, сподели, че републиканците имат намерение да " обезпечат навременна доставка на нужните оръжия и да разширят съюзническата помощ за Украйна ".

Усилията на президента Байдън да помогне на Украйна до момента се радваха на необятна двупартийна поддръжка и изследванията на публичното мнение удостоверяват това. В изследване на Съвета по световни въпроси в Чикаго предходната седмица 72% от респондентите поддържаха изпращането на повече оръжия и военна помощ на Украйна - в това число 68% от републиканците.

Но самата мисъл, че Съединените щати могат да се отдръпват, разтревожи западните столици.

Без голямото количество американски оръжия, които постоянно се вливат в страната от февруари насам, Украйна нямаше да принуди Русия да отстъпи и всяко закъснение на доставките ще " пренапише разпоредбите на играта " и ще заплаши да обърне хода на спора в интерес на Русия, сподели Тобиас Елууд, началник на комисията по защита на английския парламент.

" По този метод оказваме помощ на Путин. Ако Америка отстъпи, Путин ще може да изтръгне успеха от пастта на провалянето ", сподели той.

Намаляването на американската помощ ще бъде сигнал за пробуждане за тези европейски сили , които към момента постепенно извършват отбранителните и финансови задължения, поети от началото на съветската специфична интервенция, сподели Катрин Клувер-Ашбрук, немски политолог и изпълнителен шеф на фондация " Бертелсман " във Вашингтон.

Например Германия, отбелязва тя, не е подхванала никакви стъпки за увеличение на разноските за защита, макар историческото заричане на канцлера Олаф Шолц през февруари. Европейският съюз даде обещание на Украйна 11 милиарда евро финансова помощ, само че до момента е изплатил единствено три.
 Bloomberg: Войната в Украйна опразни европейските арсенали
Bloomberg: Войната в Украйна опразни европейските арсенали

Ще са нужни години за тяхното попълване

Въпросът е дали Европа ще ускори личните си задължения в отговор, сподели Натали Точи, шеф на Института за интернационалните връзки в Рим. На фона на задълбочаващата се икономическа рецесия редица държавни управления на континента може след Съединени американски щати да понижат помощта за Украйна.

Въпреки че американски публични лица постоянно показват угриженост по отношение на европейското единение на фона на растящите цени на силата, изключително мъчително за континента заради зависимостта му от съветските доставки, Европа се оправя извънредно добре до момента, споделят дипломати. Европейците не са единни по редица въпроси, в това число по какъв начин да споделят енергийната тежест и дали въобще има смисъл да се поемат нови задължения в региона на защитата. Но по основния въпрос за противодействието на Русия, решимостта на Европа остава непоколебима, сподели един европейски чиновник, поискал анонимност.

" Никой не споделя " не " - по никакви въпроси. Дори и при всички разлики в детайлите, никой не се съпротивлява и не слага спънки ", сподели служителят.

Администрацията на Байдън изигра значима роля в натискането и сплотяването на европейците да образуват обединен фронт, като дават образец със личната си увереност, сподели Точи.

" Не е мъчно да си представим, че в случай че Съединени американски щати покажат уязвимост, цялата тази къща от карти ще се срине ", сподели тя.

Тя даде образец с Италия, където ново крайнодясно държавно управление преди малко пое ръководството. Новият министър председател Джорджия Мелони. " С нашето държавно управление Италия в никакъв случай няма да се трансформира в слабото звено на Запада ", увери Мелони при встъпването си в служба.

Въпреки това нейните " Италиански братя " ръководят в коалиция с други десни евроскептици: " Лига " и " Форца Италия " на някогашния министър председател Силвио Берлускони, който неотдавна сподели, че

" Важен тласък за европейците беше образецът на Съединени американски щати във военно и финансово отношение - те в действителност ги убедиха да поддържат Украйна. Ако Съединените щати правят отстъпка, тогава в Европа, където енергийната и икономическата рецесия се усещат доста по-силно, реакцията неизбежно ще стартира ", сподели Точи.

Далеч не е несъмнено, че европейските съдружници ще могат да компенсират американската помощ за Украйна, даже и да положат всички старания, считат анализатори. Като % на принос към Брутният вътрешен продукт Съединени американски щати изостават от доста европейски страни - съгласно института " Кил " отпред е Латвия, която дава на Украйна поддръжка в размер на 0,9% от своя Брутният вътрешен продукт . Съединените щати предоставиха помощ " единствено " 0,2% от своя Брутният вътрешен продукт. Но даже тази цифра засенчва с голяма разлика общата поддръжка на други страни.

Мащабът на военния ангажимент на Вашингтон е подобен, че никой от неговите съдружници не може да запълни празнината : Съединени американски щати дадоха обещание 27 милиарда $, най-малко седем пъти повече от 3,74 милиарда $, обещани от Англия, вторият по величина боен донор.

А потребностите на Украйна не престават да порастват. Засилените съветски офанзиви против украинската инфраструктура към този момент доведоха до а президентът Володимир Зеленски сподели, че, единствено с цел да изкара идната година. На във вторник нейният министър-председател Денис Шмигал прикани Запада неотложно да даде пакет от икономическа помощ от 17 милиарда $ в допълнение към авансово оповестената помощ от 3 милиарда $ на месец от Европейския съюз и Съединените щати.

Исканията са големи, споделят анализаторите, и с наближаването на зимата - и евентуално рецесията - заплашват да станат още по-натоварващи за бюджетите. И тук американското водачество е извънредно значимо, споделя английският парламентарист Елууд.

" Когато Америка направи крачка напред, другите страни я следват. Мащабът както на финансовата, по този начин и на военната поддръжка за Съединените щати е просто несравним с други страни ", сподели той. " Но в случай че Америка мигне, тогава останалите също ще я последват . "
 Байдън разгласи нов пакет военна помощ за Украйна
Байдън разгласи нов пакет военна помощ за Украйна

Опит за прекъсване на съветската агресия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР