Европейските производители на автомобили водят битка за производството на по-евтини

...
Европейските производители на автомобили водят битка за производството на по-евтини
Коментари Харесай

Европейските производители в битка с по-евтините китайски електромобили

Европейските производители на коли водят борба за производството на по-евтини електрически транспортни средства (EV) и да изтрият преднината на Китай в създаването на по-евтини и по-удобни за потребителите модели, написа Reuters.

" Трябва да понижим разликата в разноските с някои китайски играчи, които започнаха с електрическите автомобили потомство по-рано ", сподели изпълнителният шеф на Renault, Лука де Мео пред организацията по време на ревюто за подвижност IAA в Мюнхен. Добавяйки, че когато индустриалните разноски намалеят, цените също ще се намалят.
 Франция отваря първата
Франция отваря първата " гигафабрика " за акумулатори на електрически автомобили

Страната желае да се откъсне от зависимостта си от Китай

Де Мео сподели, че като част от устрема на френския авто производител към паритет на цените с китайския, неговият R5 EV, който би трябвало да излезе през идната година, ще бъде с 25% до 30% по-евтин от неговите електрически модели Scenic и Megane.

Китайските производители на EV, в това число BYD, Nio и Xpeng се насочват към европейския пазар на електрически автомобили, където продажбите скочиха с съвсем 55% до към 820 000 EV автомобила през първите седем месеца на 2023 година съставляващи към 13% от всички продажби.

Xpeng възнамерява да се разшири на повече европейски пазари през 2024 година, а Zhejiang Leapmotor Technology разгласи пет модела за отвъдморските пазари, в това число Европа, през идващите две години.

Според автомобилната консултантска компания Inovev, 8% от новите електрически автомобили, продадени в Европа до момента тази година, са създадени от китайски марки, по отношение на 6% предходната година и 4% през 2021 година
 Volkswagen си взе короната от Tesla при продажбите на електрически автомобили в Германия
Volkswagen си взе короната от Tesla при продажбите на електрически автомобили в Германия

Продажбите на електрически автомобили се усилиха като цяло, само че те остават остават много под тези на газови и дизелови модели.

Около 41% от изложителите на тазгодишното събитие в Мюнхен са със седалище в Азия, като участват два пъти повече китайски компании, в това число BYD, Xpeng и производителя на акумулатори CATL.

Пристигането на китайски производители на електрически автомобили в Европа породи опасения, че те могат да преобладават продажбите на този вид транспортни средства.

" Ние губим своята конкурентоспособност ", сподели Хилдегард Мюлер, президент на Германската асоциация на автомобилната промишленост (VDA), добавяйки, че автомобилното ревю в Мюнхен илюстрира " по какъв начин огромният напън на интернационалната конкуренция " прави вложенията в електрификацията от все по-съществено значение за Германия.
 Китайската Eve Power ще строи в Унгария цех за акумулатори на електрически автомобили за 1 милиард евро
Китайска компания ще строи в Унгария цех за акумулатори на електрически автомобили за 1 милиард евро

Унгария желае да стане най-големият европейски център за произвеждане на акумулатори

Средният EV в Китай е коствал по-малко от 32 000 евро ($35 000) през първата половина на 2022 година спрямо към 56 000 евро в Европа, съгласно откриватели от Jato Dynamics.

" Пазарният сегмент на базовите коли или ще изчезне, или няма да бъде изработен от европейските производители ", сподели изпълнителният шеф на BMW Оливър Зипсе по отношение на навлизането на Китай в Европа.

Mercedes-Benz ще показа своя стилен клас CLA, а BMW своя Neue Klasse, като и двата се стремят към по-висок пробег и успеваемост, като в същото време понижават на половина индустриалните разноски.

Главният изпълнителен шеф на Volkswagen, Оливър Блуме сподели пред кореспонденти, че посредством своите партньорства в Китай автомобилният производител има за цел да понижи разноските за батерийни кафези с 50%.

Президентът на Xpeng Брайън Гу сподели, че до момента в който европейските производители на коли сега изостават от Китай, те са поели " голям ангажимент " към електрическите автомобили с партньорства и огромни вложения в технологиите.
 Петте страни с най-вече електрически автомобили в света
Петте страни с най-вече електрически автомобили в света

Едно нещо е съвсем несъмнено - електрическите коли са бъдещето

" Никога не бих отхвърлил огромните (автомобилни производители), които в действителност се пробват да се върнат и да се съсредоточат върху този значим преход ", сподели Гу.

Анализаторът на автомобилната промишленост Фердинанд Дуденхьофер уточни, че китайците са " международни първенци " в производството на акумулатори, които могат да съставляват 40% от разноските за EV.

Китайските производители на акумулатори, които се откриват в Германия, оказват помощ за понижаване на разноските за електрически автомобили и немските политици би трябвало да се уверят, че " няма да бъдат изгонени от страната с глупави тактики за обособяване ", добави Дуденхьофер.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР