Европейските програми най-после отвориха, идват и парите от ПВУ, а

...
Европейските програми най-после отвориха, идват и парите от ПВУ, а
Коментари Харесай

2024 ще е годината на нормализирането в местната политика, идват добри дни за общините, ако държавата не се счупи

Европейските стратегии най-сетне отвориха, идват и парите от ПВУ, а страната сътвори инструмент, с който да финансира общински планове

2024 се чака да бъде годината на нормализирането за местната политика в Бургаска област, която преживяваше тежки дни още от 2020 година. Тогава като че ли страната се счупи, избухнаха първите национални митинги, а политическата неустойчивост вкарваше общините от рецесия в рецесия. Кметовете на процедура работеха без бюджет, тъй като нямаше кой да одобри нациноалния. Европейските стратегии не бяха отворени, а националното финансиране бе извънредно незадоволително за решение на сериозните проблеми. 

Ситуацията в огромна част от 13-те общини дотам се радикализира, че се спираха десетки значими планове. От Бургас, да вземем за пример, бяха безусловно прогонени двама основни вложители за летището в Равнец с готови планове за по 500 млн.лева. Приумиците на хора от бившето управление на Държавното дружество " Пристанищна инфраструктура " пък бяха на път да " заличат " града като лятна фестивална столица, а поради политическите земетресения завършването на Северния обход се забави с съвсем две години.

Местните избори не доведоха до сериозна смяна. Да, в пет общини бяха определени нови кметове, само че в три от тях - Приморско, Царево и Руен имаше последователност, само в Сунгурларе и Средец промяната бе по-съществена. В Бургас даже нямаше конспирация. Димитър Николов със семпла кампания спечели на първи тур с 60 %.

Следващите месеци ще са основни за всички кметове от района. Оперативните стратегии към този момент са отворени, утвърдени са и значително планове по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), а страната сътвори напълно нов инструмент, с който финансира над 1500 общински плана на обща стойност 2 млрд.лева.

И в случай че държавният бюджет фактически издържи, се обрисува да се решат голям брой дълго отлагани проблеми. Последното е основно, тъй като критиците на държавната макрорамка считат, че тя няма по какъв начин да издържи с раздутите разноски и предсказват не просто строшаване на Сглобката, а на страната през 2024 година.

Какво чака 13-те общини от Бургаска област в идната година:

Бургас

В Бургас конюнктура наподобява на пръв взор спокойна и в случай че не се случи нещо извънредно трагично в идващите 12 месеца, би трябвало да се даде старт на редица планове, които ще трансформират образа на града за идващото десетилетие – детската болница, промените във висшето обучение, обхода на ж.к. “Меден рудник “ и така наречен дупка на пл. “Тройката “.

Общината за пръв път от 3 години ще може да работи предвидимо, откакто държавният бюджет бе признат в период. Очаква се през януари да е подготвена общинската макрорамка, а тя ще бъде поверена в ръцете на нов зам.-кмет по бюджет и финанси – Станимир Апостолов. Той е считан за човек с десни убеждения и ще е забавен методът му при ръководството на обществените финанси.

Споменавайки Станимир Апостолов, не можем да подминем и нещо друго – кметът Димитър Николов направи най-сериозните промени в екипа си от 16 години през ноември т.г. Сдоби се с трима нови зам.-кметове – Михаил Ненов (образование, обществени действия и здравеопазване), Станимир Апостолов (бюджет и финанси) и Манол Тодоров (спорт и туризъм). Извършиха се и други промени в администрацията. Отиде си дългогодишният териториален шеф на кметство ЦАУ „ Лазур “ Стефан Дубаров, който бе сменен от доктор Георги Митев, а преди дни започнаха и състезанията за избор на шефове на основни общински предприятия като „ Бургасбус “, „ Чистота “ ЕООД, „ Иновационни системи “ и „ Дезинфекционна станция “.

Бургаският общински съвет не просто проработи на цялостни обороти, само че стартира да прокарва и непопулярни решения, които бяха отлагани с години – повдигането на такса „ Битов боклук “, която не бе променяна от 2009 година и актуализацията на „ Синята зона “. Парадоксалното е, че това се случва в миг, в който ГЕРБ е с най-малка група – 19 общински съветници и без болшинство. В Бургас спечелилите просто преглътнаха егото си и седнаха на диалози с всички, а наличието на председателския стол на консенсусна и авторитетна фигура като Михаил Хаджиянев подсигурява, че и отсега нататък духът на доброжелателност ще бъде непокътнат.
 ОбС не просто проработи, само че стартира с непопулярни решения, които бяха отлагани с години, като повдигането на някои от локалните такси
ГЕРБ е с 19 съветници, само че значително може да разчита на групата на „ Български напредък “-КОД, тази на гражданските организации (МИР, Левицата и „ Граждани за общината) и Има Такъв Народ.

Като последна съпротива сега се нареждат Политическа партия „ Възраждане “ и СЕК, които имат собствен метод – гласоподават против всичко и всички. ПП-ДБ и Българска социалистическа партия от своя страна се пробват да бъдат конструктивни критици на ръководството на ГЕРБ и значително съумяват. Това важи най-много за съветниците от ПП-ДБ, които още от първото съвещание демонстрираха, че не просто знаят къде са попаднали, само че са добре готови да са основна част от обществено-политическия живот на Бургас в идващите години.

Поморие

Иван Алексиев завоюва най-трудната си победа през октомври т.г. Мина безусловно „ на косъм “ от балотаж, което бе малко изненадващо, тъй като и с просто око е видно, че Поморие се трансформира в позитивна посока. Но истината е, че той направи една миниреволюция, която за малко не му „ изяде “ главата – въвеждането на синята зона, която той внедри в предизборна година.
 Иван Алексиев направи мини гражданска война в Поморие, която едвам не му изяде главата 
„ Изборите бяха самобитен референдум за или срещу синята зона. Знаех го. Въведох я в навечерието на локалните избори, съзнавайки какъв риск поемам. Но кметският стол не ми е самоцел, по-важно е развиването на града “, сподели Алексиев в изявление за Флагман.бг преди няколко дни. ()

Несебър

Кметът на Несебър Николай Димитров за пръв път стигна до балотаж след напрегнати локални избори. Отново завоюва и влезе в новия си мандат с амбициозна стратегия, по която към този момент се работи. Общината в цялостна степен ще се възползва от инструментариума на европейските и национални стратегии.

По традиция в Несебър политическите пристрастености се разгорещяват в предизборната година и към този момент се обрисува успокоение.

Созопол

Тихомир Янакиев победи на първи тур с доста добър резултат, само че цифрите не трябва да го заблуждават, тъй като „ меденият месец “ за ръководството му завърши. В интерес на истината той имаше малшанса да влезе в Общината във допустимо най-тежкия миг. Созопол на процедура бе пред банкрут след ръководството на Панайот Рейзи и тъкмо когато стартира да се стабилизира, пристигна коронавирус рецесията, а по-късно финансовата, избухна и войната в Украйна, която отряза като с нож един обичаен пазар като съветския. За похлупак и нито една от стратегиите не отвори за миналия интервал.

В администрацията обаче се готвиха през този интервал. Проектите към този момент се подават поетапно и в идващите четири години всички ще чакат резултата от тази работа. Тихомир Янакиев ще стартира годината с смяна в екипа си. Очаква се да той да освободи досегашния зам.-кмет Румен Кисьов, а на негово място да назначи младия Андрей Николов.
 Тихомир Янакиев завоюва вота в Созопол, а в идващите четири години ще би трябвало да потвърди, че е образувал мощен екип, който умее да работи
В Общинския съвет той може да разчита на монолитно болшинство, което наподобява непробиваемо. ГЕРБ и досегашният сътрудник в ръководството на Тихомир Янакиев – Георги Пинелов, към този момент наподобяват изолирани.

Кампанията в морската община мина границите за положителния звук и до този миг самият Янакиев дипломатично не отговори на въпроса ни дали е дал прошка на съперниците си за „ грубата игра “ по време на вота. (ВИЖТЕ ТУК)

Приморско

Приморско бе една от общините с нови кметове. Предизборната рокада на ГЕРБ се оказа сполучлива и Иван Гайков завоюва вота. Той влезе в кметския кабинет в идеална възраст – на 42 години.

Първото усещане от новия властник на Приморско е доста положително – харизматичен младеж, който има задоволително сила и опит да служи на жителите на общината. Това е особена община, която има неосъществен капацитет. За задачата е нужно е да се работи самоуверено и с ясна визия за развиването. Така че сложното за Иван Гайков занапред следва.

Царево

Царево също има нов кмет, а приемствеността, която демонстрираха остарелият властник Георги Лапчев (2011-2023 година) и Марин Киров,, е без аналог в политическата ни история. ()

Марин Киров в последната година и половина бе част от екипа на Георги Лапчев и е добре запознат с всеки един от плановете и цялостната философия на ръководство на общината. Неговият почерк стартира да се вижда с празничната стратегия през декември, която несъмнено впечатли.
 В Царево през ноември бе изнесен открит урок по народна власт. Старият кмет Георги Лапчев (вляво) съобщи алегорично регалиите на властта на новоизбрания Марин Киров (вдясно)
През януари Марин Киров ще показа и първия си бюджет. Той даде поръчка да продължи всичко започнато от Георги Лапчев, само че и да вкара свои хрумвания в ръководството, които всички чакат с интерес.

Средец

За разлика от Приморско и Царево, ГЕРБ наподобява се предовери на своя претендент Иван Жабов в Средец и разумно загуби. Самото ръководство на Жабов бе злополука. Никой не разбра каква е неговата визия за ръководство, общината бе без ясна посока на развиване. Ако не бе държавната поддръжка за някои инфраструктурни планове, през днешния ден Средец щеше да наподобява на зарязан град от най-дълбоките околности на Северозападна България.
 Новият кмет на Средец Иван Кичев стартира умно ръководството си. Първите му ходове бяха право в целта 
Новият кмет Иван Кичев несъмнено ще има доста работа. Той разполага с болшинство в Общинския съвет, само че още с първия си ход показа, че може да е задоволително кооперативен. Групата към Кичев предложи Динко Цъцаров от ГЕРБ да е ръководител на Общински съвет и определено не сбърка. Вторият му ход също бе доста добър – укрепи екипа си с Живко Гърков и Йона Чобанова, резервира и Николина Дамбулова.

В момента се прави и цялостна проверка на финансите, общинската благосъстоятелност и ръководството на предходния кмет, с цел да стане ясно какво е моментното положение на общината – необходим ли е възстановителен проект или има опция за по-смела капиталова стратегия.

Айтос

Още откакто Движение за права и свободи отхвърлиха да повдигнат претендент за кмет на Айтос, бе ясно, че вотът там ще завоюва Васил Едрев, който ръководи Общината от 2011 година. И прочее тогава той влезе в кметския кабинет отново с помощта на Движение за права и свободи. От партията тогава направиха нещо нечувано и отдръпнаха техния претендент от балотажа, с цел да дадат опция на Васил Едрев да се изправи против тогавашния властник на Айтос Евгени Врабчев. През последните 12 години Васил Едрев, с дребни изключения, получава безрезервната поддръжка на Движение за права и свободи. Двете партии най-вече да се „ сбият “ за някое село, само че това е по-скоро " за спорта ", в сравнение с действителна политическа борба.

В Айтос в действителност съпротива няма. Изключение е само интровертният Салих Метраш от ПП-ДБ, който не е кадърен да противодейства по никакъв метод на болшинството. Дори и да има предпочитание, а такова сега, почтено казано, не се вижда.
 Влизането на Калоян Калоянов в Община Айтос не наподобява инцидентно. Дали Едрев не го приготвя за собствен правоприемник?
Интересна е и смяната в екипа на Васил Едрев. През ноември той назначи за собствен зам.-кмет най-дълго оживелия шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи в Бургас в новата ни история – Калоян Калоянов (2014-2023). Дали Калоянов ще бъде просто част от администрацията, или Васил Едрев си приготвя правоприемник за след четири години, следва да разберем напълно скоро.

Карнобат

Георги Димитров с лекост завоюва пети мандат в Карнобат. За хората, които познават политическите процеси в града, това не бе изненада. Димитров е подложен на критика, че в последните четири години като че ли се затвори в по-тесен кръг и съперниците му предричаха неуспех. Това не се случи и в нощта на първия тур – на 29 октомври, рано-рано той изстреля празничната заря за следващата победа.

След това бе елементарно. Интелектът, политическият опит и лидерските качества му осигуриха болшинство през сегашния мандат.  С основна роля в локалния парламент е групата на „ Граждани за общината “, ръководена от Живка Гроздева, само че те към този момент нямат искания нито за административни, нито за политически постове.
 Георги Димитров влезе с усмивка при започване на петия си мандат. Картите бяха раздадени, а козовете наподобява са в ръцете му
Вероятно статуквото ще се резервира до края на този мандат, когато кметът Георги Димитров към този момент ще би трябвало да се огледа за собствен заместител и не се знае дали няма да го открие в сегашния състав на Общински съвет.

Най-силното лице на опозицията Тодор Байчев се завърна в локалната политика, само че към този момент не е в мощна позиция и не може да разчита на други с изключение на на двамата си сътрудници от Българска социалистическа партия.

Сунгурларе

Новият кмет на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов доста бързо трябваше да нагази в дълбоките води и да оправя финансовата каша, която наследи. Засега той се оправя. Първите му ходове са положителни – промени философията на работа в администрацията, приготви планове за финансиране и резултатът от работата му ще се види през идващите няколко години.

Движение за права и свободи има болшинство в Общинския съвет, а най-сериозният критик на предходното ръководство на Общината Николай Киров също е част от този локален парламент. Изглежда, че към този момент той е дал нужния поклон на новия кмет, само че евентуално това няма да продължи постоянно.
 Новият кмет на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов добре познава администрацията, тъй като в последните 4 години бе зам.-кмет и при него не е необходим интервал на акомодация. Необходимо е единствено време, с цел да види какво е действителното положение на наследството, което му остави Георги Кенов
Руен

В Общината влезе нов кмет, само че остарелият стана ръководител на Общинския съвет. Мнозина ще кажат, че Руен е замязял на Руската федерация отпреди 15-ина години, когато Путин се отдръпна от президентския пост, с цел да бъде сменен от Медведев, а самият той стана министър-председател. Това обаче не е тъкмо по този начин, тъй като около промяната на Исмаил Осман имаше съществено напрежение в самата партия.

Активът на Движение за права и свободи обаче е порядъчен и най-много теоретичен да приема решенията покорно. Така стана и в този случай. Самият Осман се помири със загубата на кметския стол и получи за отплата друга основна позиция – председателското място в Общинския съвет.

Камено

Жельо Вардунски без конкуренция взе вота за община Камено и продължи работата си, която несъмнено е доста добра в последните 8 години. Още в първия ден на мандата си обаче той бе безапелационен – след 4 години се отдръпва и занапред стартира да приготвя собствен правоприемник.

Всички считат, че това ще е ръководителят на Общински съвет Радослав Балтаджиев, който наподобява като най-естествения избор. Той ще има няколко години, с цел да потвърди, че е заслужен за този пост. В това време пред Общината има доста значими планове, които би трябвало да се изпълнят, а първият е обвързван с водопроводната мрежа на Русокастро и Полски извор.
 Жельо Вардунски има два сполучливи мандата зад тила си. Надява се идният му да е още по-добър
Малко Търново

За тази община е ясно, че Илиян Янчев ще е кмет, до момента в който пожелае, тъй като Малко Търново е парещ картоф, който не е за всеки. Проблемите са прекалено много, обезлюдяването е съществено, а вероятностите – оскъдни. В тази конюнктура обаче Илиян Янчев съумява да вдъхне малко живот на това място, което наподобява забравено от Бога.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР