Европейските предприятия бяха ударени сериозно от намалялото търсене вследствие на

...
Европейските предприятия бяха ударени сериозно от намалялото търсене вследствие на
Коментари Харесай

Новата промишлена стратегия на ЕС ще е скъпа и зелена

Европейските предприятия бяха ударени съществено от намалялото търсене в резултат на пандемията и трябваше да приспособяват работата си към ограничаващите ограничения. Някои от тях се възползваха от държавната помощ, а други непосредствено затвориха. В идващите месеци приоритет ще бъде възобновяване им от рецесията, само че в по-дългосрочен проект пред тях стоят други провокации: преходът към екологично устойчива стопанска система и бързо навлизащата цифровизация.

Евроинституциите приготвят нова промишлена тактика, която да върне блясъка на европейската промишленост, потъмнял около динамичния софтуерен напредък на Съединените щати и Китай. Европейският парламент упорства бъдещата промишлена тактика на Европейски Съюз да помогне на компаниите да преодолеят рецесията с ковид и да се приготвят за зеления и цифровия преход.

В резолюция от 25 ноември Европарламентът прикани Комисията да преразгледа предлагането си за промишлената тактика на общността, като се концентрира върху потребностите на бизнеса, подбудени от пандемията. От Комисията успокояват, че проектът за възобновяване в размер на 750 милиарда евро, който е допълнение към бюджета на Европейски Съюз за 2021-2027 година, ще подкрепи предприятията и ще им разреши да се реформират. Институцията акцентира, че поддръжката за бизнеса няма да стовари погасяването на заемите върху бъдещите генерации, тъй като Комисията ще употребява високия си кредитен рейтинг и ще заеме нужните средства при ниски лихви.

Условието, при което индустриалните предприятия ще получават евросредства, е производството им да не замърсява околната среда и да е съобразено с Парижкото съглашение за климата. Големите предприятия обаче ще се окажат в по-неизгодна позиция, даже да създават екологично безвредни артикули, тъй като приоритет на Брюксел ще бъде спасяването на дребните и междинните предприятия, каквито са 99% от всички компании в общността.

Още при започване на пандемията Брюксел разблокира 1 милиарда евро от Европейския фонд за стратегически вложения и насърчи банките да дават ликвидни средства на над 100 000 дребни и междинни компании.

Заради пандемията, Европейският съюз одобри облекчение на някои условия, които лимитират правото на страните да подкрепят свои компании. Националните управляващи получиха опция да дават заеми при преференциални условия или да отпускат до 800 000 евро безплатно на компании, с които те да посрещат незабавните си потребности от ликвидност.

Бъдещето на промишления бранш в Европейски Съюз

Европа не може да си разреши да изостава в производството. На индустрията се падат над 20% от икономическата продукция в Европейски Съюз, към 35 милиона работни места и 80% от износа на артикули.

Според депутатите, новата промишлена тактика би трябвало да има две съществени посоки. Непосредствената цел е възобновяване от пандемията посредством рестартиране на производството и консолидиране на работните места. На идващия стадий идва потребността от промяна и адаптиране към цифрова и въглеродно-неутрална стопанска система.

Планът за възобновяване е първият детайл от отговора на актуалната изключителна обстановка. Средствата обаче по него следва да бъдат разпределени съгласно тежестта на понесените вреди, актуалните провокации и достъпа до подкрепяне от национални схеми. Освен за цифровизация и зелени политики, евродепутатите упорстват трансформацията на стопанската система да става по обществено обективен метод и да бъде обвързвана с преквалифициране на служащи. Те означават потребността от разбор на евентуалните разноски и тежести за европейските предприятия във връзка със "зеления преход ". А той ще глътне толкоз доста средства, че даже немската промишленост мъчно може да си го разреши.

В резолюцията си, Европарламентът предизвестява за вероятни изкривявания на единния пазар в следствие от държавната помощ, оказвана на бизнеса по време на корона рецесията. Въпреки че Германия към този момент активизира държавна помощ за подкрепяне на бизнеса, министърът на стопанската система Петер Алтмайер предизвести: антикризисните ограничения не могат да компенсират загубите на фирмите в цялостен размер, а държавната помощ няма по какъв начин да бъде удължавана безпределно.

Другият значим акцент е настояването на депутатите, че страните членки би трябвало да положат оптимални старания за изтеглянето на стратегическите си промишлености от Азия и връщането им в Европейския съюз.

Инвестиции екологично устойчиви предприятия

Основната цел на промишлената тактика следва да усъвършенства устойчивостта и конкурентоспособността на европейските предприятия. В същото време европейските дотации би трябвало да предизвикват намаляването на излъчванията на парникови газове. Мерките ще обиден и вносните артикули. Онези, които не дават отговор на европейските екологични стандарти, ще бъдат облагани в допълнение - за отбрана на европейските производители и работните места от нечестна интернационална конкуренция.

Региони, които разчитат на изкопаеми горива (като въглищата), би трябвало да преструктурират стопанските системи си с поддръжката на Фонда за обективен преход. Освен това евродепутатите предлагат още няколко "неща " - спестовност на сила, насърчаване на възобновимите източници, потребление на природният газ вместо въглища, създаване и въвеждане на "водородни " технологии.

Изкуственият разсъдък и построяването на обединен дигитален пазар и пазар на данни също са избрани за цели. В тази връзка, на Комисията се предлага създаване на система за облагане на цифровите компании и създаване на европейски стандарти за киберсигурност.

Друг акцент е внезапно ускорение на научната активност, в това число и във фармацевтичната промишленост. Тези условия обаче ще забавят процеса на приемане на тактиката, тъй като, с цел да се случи всичко това, разпоредбите за конкуренция във всички страни членки на Европейски Съюз би трябвало да бъдат преразгледани по този начин, че да подсигуряват на европейските компании просперират на международния пазар.

Колкото и оптимистично да звучи казаното дотук, рекомендациите на Европарламента съживиха опасенията, че европейската промишленост е прекомерно подвластна от Китай . А това повдига въпроса "Дали Брюксел ще бъде подготвен да отговори на възходящия напън за сгъстяване на на отношение на Пекин в ново трансатлантическо партньорство при администрацията на Джо Байдън в Съединени американски щати.

КАРЕ

Пари има, стига България за пожелае промени

Сумите, които ще са разполагаем на България до 2030 година, са:

- 50 милиарда лева - по линия на кохезионната политика, директните заплащания, Програмата за развиване на селските региони;

- 1.3 милиарда лева - за бързи ограничения против пандемията и икономическата криза;

- 2.3 милиарда лева - за т. нар "Справедлив преход “.

"Българската промишленост е доста енергийно неефективна. За единица Брутният вътрешен продукт българска компания употребява 3,6 пъти повече сила от средноевропейска компания “, изясни неотдавна вицепремиерът Томислав Дончев и посочи, че ограниченията ще разрешат замяна на остарели машини, ремонт на индустриалния сграден фонд и така нататък

Новият програмен интервал стартира с началото на идната година, а упоритостта на държавното управление е окончателният вид на възстановителния проект да е подготвен в границите на 2 месеца след привършване на публичното и експертното разискване. Предложени са близо 100 плана, чиято стойност е два пъти по-голяма от парите, отредени за България.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР