Европейските лидери се обединиха около украинския президент Володимир Зеленски пред

...
Европейските лидери се обединиха около украинския президент Володимир Зеленски пред
Коментари Харесай

Вестник Гардиън: Европейските лидери се обединиха около украинския президент Володимир Зеленски

Европейските водачи се сплотиха към украинския президент Володимир Зеленски пред лицето на терзанията от страна на Съединени американски щати по отношение на финансирането на Украйна, означи британнският вестник “Гардиън “.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11880
Срещата на върха на Европейската политическа общественост в Гранада, Испания, даде опция на водачите, измежду които френският президент Еманюел Макрон, немският канцлер Олаф Шолц и английският министър председател Риши Сунак, да потвърдят още веднъж уговорката си към Украйна, откакто политическите разтърсвания в Съединени американски щати и Европа повдигнаха въпроси по отношение на продължаващата поддръжка за Киев.

Администрацията на американския президент Джо Байдън търси благоприятни условия за продължение на поддръжката си за Киев и обмисля да употребява стратегия на Държавния департамент на Съединени американски щати за разпределяне на безплатни средства, с цел да изпрати спомагателна военна помощ на Украйна, заяви “Политико “, като се базира на двама американски чиновници, осведомени с разискванията.

Президентът на Съединени американски щати желае да произнесе " значима " тирада за поддръжката за Украйна, съобщи говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер, без да посочи по кое време ще стане това.

Запитан дали е угрижен за вероятно понижаване на военната помощ от Съединени американски щати, Зеленски съобщи, че е " прекомерно късно да се тормозим ". Но в речта си на срещата на върха в Гранада той дефинира като позитивни срещите, които е имал предишния месец с президента Байдън и членове на Конгреса. " Уверен съм в Америка ", сподели украинският президент.

Вчерашният ден от войната в Украйна беше белязан от ракетно нахлуване против магазин и кафене в село Хроза в Харковска област с съветска балистична ракета " Искандер, при което починаха минимум 51 души, измежду които и шестгодишно момче. Мирните поданици се били събрали за гала в памет на умрял техен съселянин, когато страховита детонация изпепелява магазина и самите те стават жертви, написа в. “Ню Йорк таймс “.

Скоро след нещастието ужасяващите фрагменти от дребното село се разпространиха по екраните в целия свят. На някои от фрагментите се виждаха голям брой трупове да лежат с лице към земята, встрани или, в един случай, насъбрани един върху различен. Дрехите на жертвите бяха овъглени и раздрани, а крайниците - изпочупени. На една от фотосите жена с фланелена риза стоеше над телата и гледаше надолу, като държеше ръка на устата си.

" Почти половината от селото е било убито от един удар ", цитира вестникът Дмитрий Чубенко, локален чиновник.

" Това е една от най-големите загуби на живот на цивилни жители във войната ", показаха международните медии.

Така Хроза се причисли към мрачния лист с имена на опустошените украински обитаеми места - измежду тях са Краматорск, където повече от 50 цивилни починаха при обстрел на железопътна гара от съветските сили през април 2022 година, и Харков, вторият по величина град в Украйна, където минимум 500 цивилни бяха убити при съветски ракетни офанзиви месец по-рано.

След нападението президентът на Украйна Володимир Зеленски упрекна Русия в " геноцидна експанзия ". Той я дефинира като " явно брутално съветско закононарушение - ракетно нахлуване против елементарен магазин за хранителни артикули, изцяло тенденциозен терористичен акт ", като по-късно съобщи, че това не е " удар на сляпо ", написа “Гардиън “.

Германия ще " направи всичко допустимо ", с цел да може Украйна да се отбрани от съветските ракети, съобщи външният министър Аналена Бербок  след последния гибелен удар на Москва в Украйна. " Повече от 50 души са починали в Хроза ", съобщи тя. " Докато бомбите падат като градушка върху  супермаркети и кафенета, ние вършим всичко за това Украйна да се отбрани от ракетния гнет на Путин “, сподели посланик номер едно на Берлин.

В обществените си мнения през вчерашния ден съветските публични лица не се стопираха на смъртните случаи в Xроза, означават американски вестници, и допълват, че Кремъл всекидневно отхвърля да е атакувал цивилни цели. Но учебни заведения, театри, жилищни комплекси и съоръжения, които обезпечават вода, електричество и топлота на елементарните цивилни жители в Украйна, бяха изумени, откогато Русия стартира пълномащабната си инвазия през февруари 2022 година

„ Ню Йорк таймс “ означи, че от време на време в хаоса на войната при някои смъртни случаи, в началото приписвани на руснаците, по-късно се оказва, виновността не е тяхна. Изданието напомня по какъв начин през септември, в един от най-смъртоносните произшествия от месеци насам, при удар по източния град Костантиновка починаха минимум 15 цивилни и бяха ранени над 30 други. По-късно следствие на " Ню Йорк Таймс " сподели, че най-вероятно за това е отговорна заблудена украинска ракета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР