Европейските лидери потвърдиха пропорционалното разпределение на ваксините въз основа на

...
Европейските лидери потвърдиха пропорционалното разпределение на ваксините въз основа на
Коментари Харесай

Европейските лидери потвърдиха пропорционалното разпределение на ваксините

Европейските водачи потвърдиха пропорционалното систематизиране на имунизациите въз основа на популацията. Това стана ясно на видеоконферентната среща на върха.

Българският министър председател Бойко Борисов е изразил поддръжката си към ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за твърдата ѝ позиция във връзка с спазването на договорите за доставки от страна на компаниите-производители.

В срещата на европейските водачи за първи от Вашингтон се включи и американският президент Джо Байдън.

Премиерът Бойко Борисов изрази задоволството си от полемиките за разпределението на имунизациите. Миналата седмица България, Австрия и още няколко страни се оплакаха от метода, по който те се разпределят сред страните. Снощи водачите потвърдиха, че имунизациите се разпределят съразмерно въз основа на популацията.

Посланиците на страните от Европейски Съюз ще би трябвало да се схванат за темпото на доставки и разпределението на незабавните 10 милиона дози от " Байонтек-Пфайзер ", от които България съобщи предпочитание да се възползва.

" Днешната основна дума е заедност, взаимност, тъй че удовлетворен съм от всички полемики, само че мисля, че всички страни членки схванаха какъв брой е значимо за пред хората, за пред нашите сънародници, че всеки един от нас ще получи съразмерно толкоз ваксини, колкото са нужни ", сподели министър председателят.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели след срещата, че Европа желае обективен дял от имунизациите и по-строго ще следи за износа. От януари към 33 трети страни са изнесени 77 милиона дози.

" Искаме да сме сигурни, че Европа ще получи обективен дял от имунизациите. За да сме в положение да разбираем на нашите жители, че в случай че фирмите изнасят ваксини за целия свят, това е по този начин, тъй като те съблюдават своите задължения и това не слага в риск доставките за Европейския съюз ", съобщи ръководителят на Европейската комисия”, съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен предизвести, че и през второто тримесечие " Астра Зенека " няма да достави обещаните количества ваксини за страните от Европейски Съюз. Въпреки това тя чака задачата от 70 % имунизирани европейци към края на лятото да бъде реализирана с включването в процеса на имунизация на имунизацията на “Джонсън и Джонсън”, която ще се слага единствено в една доза.

Фон дер Лайен сподели още, че към този момент рестриктивните мерки в несъществените пътувания би трябвало да остават. Лидерите потвърдиха поддръжката за въвеждането на зеления имунизационен документ до лятото. Работата по него продължава в идващите седмици.

В срещата на водачите от Вашингтон се включи американският президент Джо Байдън.

" За първи път от 11 години ние приветствахме президента на Съединени американски щати. Последният път това беше преди 11 години с Барак Обама. Президентът на Съединени американски щати имаше опция да изрази своето виждане за бъдещото съдействие сред Европейски Съюз и Съединени американски щати. Но това беше и опция за нас да изразим нашия мощен ангажимент към трансатлантическите връзки”, сподели ръководителят на Европейски Съюз Шарл Мишел.

Евролидерите разискаха и ситуацията в Източното Средиземноморие. Брюксел вижда признаци на стопляне на връзките с Анкара и се надява на положително съдействие в бъдеще, най-много във връзка с миграцията. Темата за Русия остана за идната среща на върха.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР