Европейските фючърси на природния газ поевтиняха в петък под 50

...
Европейските фючърси на природния газ поевтиняха в петък под 50
Коментари Харесай

Газът в Европа поевтиня под €50 евро за пръв път от септември 2021 г.

Европейските фючърси на природния газ поевтиняха в петък под 50 евро за мегават час за пръв път от 17 месеца насам предвид на отшумяващата най-сериозна енергийна рецесия в района от десетилетия насам, само че се появяват сигнали, че по-нататъшни спадове на цените са малко евентуални.

Продължаващото поевтиняване на синьото гориво е вследствие на по-мекото от нормалното за този интервал на годината време, към момента забележителните ресурси в европейските газови складове към края на зимата и рекордния импорт на полутечен природен газ (LNG).

Към 15.00 часа българско време краткосрочните фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняват с 5% към 49,40 евро за мегаватчас, достигайки най-ниски ценови равнища от септември 2021 г. 

Цените към този момент бележат спад с над 80% от рекордния връх в края на август 2022 година малко под 350 евро за мегаватчас, когато намаляващите доставки на съветско синьо гориво засегнаха Европа, навреждайки на стопанската система в района и тласкайки инфлацията до най-високите равнища от десетилетия.

Сега обаче остарелият континент е очевидец на внезапен поврат предвид на относително мекото зимно време, напъните за понижаване на енергийното потреблението и мощните притоци на полутечен природен газ от Съединени американски щати до Катар.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР