Европейските държави ще бъдат приканени да подготвят ваксинационен план за

...
Европейските държави ще бъдат приканени да подготвят ваксинационен план за
Коментари Харесай

Експерти предупреждават: Маймунската шарка може да доведе до ограничения за пътуване

Европейските страни ще бъдат приканени да приготвят имунизационен проект за справяне с необикновената зараза от маймунска едра шарка. Здравни специалисти пък предизвестяват, че може да се наложи въвеждането на ограничавания за пътешестване, в случай че Световната здравна организация (СЗО) разгласи зараза., оповестява „ Дейли Мейл “.

Днес здравните ръководители на Европейски Съюз разгласиха оценка на риска, посредством която ще посъветват страните членки да приготвят стратегия за въвеждане на ваксини, с цел да се управлява разпространяването на болестта.

Ваксина против маймунска едра шарка не съществува, само че тази против дребната, предлагана до изкореняването на вируса преди повече от четири десетилетия, е 85% ефикасна исрещу разпространяващата се сега болест.

Стратегията, известна като "кръгова имунизация ", включва слагане на инжекции и наблюдаване на всички лица наоколо до инфектиран човек, с цел да се сътвори буфер от ваксинирани хора, които да лимитират разпространяването на заболяването.

Но имунизацията, наречена Imvanex и създадена от основания в Дания производител на медикаменти Bavarian Nordic, не е позволена за приложимост против маймунска едра шарка в Европа.

Европейската организация по медикаментите утвърди инжекцията за приложимост против дребна шарка през 2013 година, а Американската организация по храните и медикаментите даде зелена светлина на инжекцията за двете инфекции през 2019 година Няма и налични данни за това какъв брой безвредна е тя за хора с отслабен имунитет или за младежи - групите с най-голям риск от епидемията.

Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC) съобщи, че на този стадий няма да е "лесно решение " да се предложи Imvanex да се популяризира измежду всички близки контакти. Той съобщи, че страните би трябвало да извършат разбор на риска и изгодите за всеки контакт, преди да решат дали да му слагат инжекция.

Imvanex съдържа модифициран ваксинален вирус, който е сходен на дребната шарка и маймунската едра шарка, само че не предизвиква заболяване при хората. Поради сходството си с вирусите на едрата шарка, антителата, създадени против този вирус, обезпечават кръстосана отбрана.

Съединени американски щати към този момент се запасяват с тези ваксини за в бъдеще, като са поръчали 13 млн. ваксини на стойност 299 млн. $.

Това се случва, откакто ръководителите на СЗО са били осведомени за 92 доказани случая до събота и 28 подозрителни инфекции, множеството от които са били открити в Европа. Истинският брой на случаите обаче ще бъде неведнъж по-висок, защото водещи учени предизвестяват, че предаването на инфекцията в общността значи, че част от разпространяването неизбежно остава неусетно. Непропорционално огромен е броят на случаите при гейове и бисексуални мъже.

На околните контактни на заболели от маймунска едра шарка се предлага да се самоизолират в продължение на три седмици и да заобикалят общуването с деца. Това е два пъти по-дълъг период от рекомендациите за карантина на контактите с COVID-19 в разгара на пандемията, защото инкубационният интервал на вируса е доста по-дълъг.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР