Европейските държави планират да инвестират шест милиарда евро (7,3 милиарда

...
Европейските държави планират да инвестират шест милиарда евро (7,3 милиарда
Коментари Харесай

Голямата битка в космоса за бъдещето на интернет

Европейските страни възнамеряват да влагат шест милиарда евро (7,3 милиарда щатски долара) в бъдещето на интернет – сателитна интернет система, сходна на мрежата на Илон Мъск и компанията му SpaceX – Starlink, защото конкуренцията за световно галактическо широколентово покритие се разгорещява.

Проучване за съзвездие от спътници с ниска околоземна орбита бе подписано от чиновници на Европейския съюз, оповестиха анонимни източници от комисията на блока пред френския вестник Les Echos в сряда. Съзвездието ще популяризира интернет за европейските жители, изключително в изолирани общности, и ще обезпечи сигурни линии за държавни връзки, разкриват още те.

Европейски Съюз може да направи обществен анонс за сателитното съзвездие в четвъртък, съобщи човек, познаващ сделките, пред организация Bloomberg предходната сряда. Не се разкриват повече детайлности.

 Голямата борба в космоса за бъдещето на интернет Сателити на Starlink, Снимка: EarthSky

Изследването на съзвездието ще стартира при започване на идната година и се чака договорът да бъде подписан преди края на 2021 година, се споделя в отговор на Европейската комисия пред Bloomberg.

Европейската авиокосмическа компания Airbus ще оглави консорциум за създаване на съзвездието, както и френско-италианската компания Thales Alenia Space, немската OHB SE, сателитните оператори Eutelsat Communications SA и SES SA, както и галактическите компании Telespazio и Arianespace, написа вестникът.

Наличието на сателитно съзвездие би направило Европа по-малко подвластна от други страни, чиито галактически услуги са отлични.

Еврокомисарят по индустрията Тиери Бретон, някогашен френски изпълнителен шеф и финансов министър, управлява плана, заяви Les Echos.

Американското нахлуване на SpaceX/Starlink, Amazon и ко

Междувременно Amazon и още няколко компании също работят по сходни на Starlink планове за интернет спътници.

 Голямата борба в космоса за бъдещето на интернет

Американската авиокосмическа компания SpaceX, учредена от Мъск през 2002 година, пусна в орбита над 830 работещи спътника Starlink за своята високоскоростна интернет услуга. Целта на Starlink е да обгърне Земята с до 42 000 спътника, излъчващи високоскоростен интернет.

Илон Мъск съобщи, че на 3 ноември обществената бета версия на Starlink, която сега е лимитирана до северната част на Съединени американски щати и южната част на Канада, може да доближи Европа до февруари 2021 година Той написа в Туитър, че европейските страни ще получат достъп „ незабавно щом получим утвърждение “, което съгласно него ще да бъде през февруари или март.

Англия и OneWeb

Базираният в Обединеното кралство OneWeb е най-близкият противник на Мъск и Starlink, като възнамерява да изстреля 650 спътника в орбита до края на годината, съгласно брифинг на компанията. Космическата компания желае в последна сметка да обезпечи световно интернет покритие с общо 48 000 спътника. Това е с 6000 повече от това, което SpaceX възнамерява за своето съзвездие Starlink.

 Голямата борба в космоса за бъдещето на интернет

Бъдещето на интернет и Дигиталният път на коприната

Китай се надпреварва да догони Съединени американски щати и Англия, защото възнамерява да създаде три сателитни съзвездия с ниска околоземна орбита – Hongyun с 864 спътника, Hongyan с 320 спътника и Galaxy Space. Наскоро страната направи своя галактическа стратегия главен приоритет, защото се стреми да се трансформира в огромна галактическа мощ до 2030 година

Китайската компания на име GW подаде молба за разпределение на спектъра от Международния съюз за далекосъобщения за две широколентови съзвездия, които ще включват 12 992 спътника.

Съзвездията, с имена GW-A59 и GW-2, ще бъдат с 12 000 спътника, за които SpaceX в началото е желал утвърждение от Федералната комисия за връзки на Съединени американски щати (FCC) и „ допуска желание да се конкурира на пазара на широколентови услуги за крайни консуматори. “, Пише Лари Прес, професор по осведомителни системи в Калифорнийския държавен университет.

Ако това е желанието на GW, Прес допуска, че компанията ще концентрира вниманието си върху даването на орбитална широколентова услуга тук-там, където Китай към този момент е основал планове за „ Цифров път на коприната “ (DSR). DSR е орбитален еквивалент на наземния стопански пояс на Пътя на коприната – част от упоритостите на Китай за осъществяването на самодейността „ Един пояс, веднъж “ (Belt and Road (BRI), известна още като One Belt One Road). Тя има инфраструктурни планове в към 70 страни, съсредоточени сега в Източна Европа, Азия, Близкия изток и Африка, а спътниците се чака да станат централна част от цифровото измерение на самодейността.

Докато трите оповестени от Китай сателитни съзвездия са насочени към широколентова връзка, никой от тях не преследва световния потребителски пазар, който SpaceX и други компании като OneWeb се ​​надяват да обслужват, споделя Прес, като се изключи GW.

С над половината от хората в света, живеещи в или наоколо до Китай и Индия, GW ще бъде в добра позиция да дава широколентова връзка на тези райони, защото SpaceX заключава, че в началото ще се концентрират върху Северна Америка, а по-късно може би и Европа.

Независимо от това, какъвто и да е претекстът на китайската GW, приложението значи, че още 12 000 спътника евентуално ще запълнят небето в близко бъдеще; наклонност, която стартира да тормози огромните астрономически обсерватории и феновете на теориите на конспирацията.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР