Европейските държави купуват газ на високи цени и се опитват

...
Европейските държави купуват газ на високи цени и се опитват
Коментари Харесай

Ройтерс: Зависима ли е от времето енергийната сигурност на Европа?

Европейските страни купуват газ на високи цени и се пробват да лимитират потреблението на сила, с цел да избегнат дефицит на гориво тази зима, само че първите прогнози за времето сочат риск от захлаждане, което може краткотрайно да усили търсенето.

Нарастващите цени на газа и електрическата енергия в Европа вследствие на понижените съветски доставки водят до инфлация, затрудняват промишлената активност и водят до рекордно високи сметки за потребителите в навечерието на зимата в северното полукълбо.

Въпреки високите равнища на предпазване на газ и постоянния поток от полутечен природен газ (LNG), континентът към момента е изправен пред опасности от дефицит на електрическа енергия, спирания на електрозахранването и систематизиране на силата, което може да утежни икономическите проблеми.

Според ранните зимни прогнози, оповестени от Европейския център за средносрочни метеорологични прогнози (ECMWF) в четвъртък, Европа може да се сблъска със мраз през декември, което демонстрира, че е допустимо да се стигне до спомагателни енергийни усложнения, защото страните се пробват да се оправят с оскъдните доставки на съветски газ и високите цени на силата.

„ Все още съществува доста огромен риск от захлаждане. Ако не друго, рискът е малко по-висок от нормалното ", сподели пред Ройтерс Карло Буонтемпо, шеф на службата за климатични промени " Коперник " към ECMW.

През идващите няколко седмици времето в Западна Европа се обрисува меко, с помощта на топлите западни ветрове от Северния Атлантик. Моделите на ECMWF обаче демонстрират, че през декември над Европа има по-голям от нормалния късмет да се развие система с високо атмосферно налягане, която да донесе леден въздух от Сибир и Централна Азия и да провокира намаляване на температурата с няколко градуса.

" Ако температурите се намалят, може да се чака повишение на търсенето на сила за отопление ", споделя Буонтемпо.

Средносрочните прогнози не могат да плануват сигурно дали обещано събитие ще настъпи, нито пък неговата дълготрайност - " блокиращите модели " на високо налягане могат да продължат единствено седмица или повече. Но прогнозата дава ранна визия на фирмите и държавните управления, които се пробват да преценяват какъв брой газ ще е нужен за отопление на домовете.

Студената вълна може да усили това търсене. По време на студения интервал в края на септември потреблението на газ измежду немските семейства и дребни промишлени предприятия скочи до 14,5 % над междинното за същата седмица през последните четири години.

" Търсенето от страна на семействата ще бъде под голяма въпросителна ", сподели Джунейт Казокоглу, шеф на отдел " Икономика на енергетиката " в консултантската компания FGE.

Мека или студена

Повишеното търсене на газ, провокирано от студеното време, може да се сблъска с понижено произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници, защото при съществуването на високо налягане това нормално значи по-малко вятър и дъжд, макар че наклонността за понижаване на облачността може да усили производството на слънчева сила.

Буферите за предпазване на газ би трябвало да оказват помощ, само че не при всички метеорологични сюжети. Държавите от Европейски Съюз изпълниха газовите си складове приблизително до към 92% от потенциала им, като изкупиха неруски газ на рекордни цени през последните месеци, с цел да основат буфер, защото Москва последователно понижи доставките след западните наказания в отговор на войната в Украйна.

Някои анализатори обаче предизвестяват, че единствено това няма да компенсира загубата на главния снабдител на газ за Европа, а студената зима ще утежни ситуацията. Сега съветският газ съставлява по-малко от 8 % от доставките за Европа, спрямо към 40 % преди нахлуването на Москва в Украйна. Брюксел предизвести, че е допустимо цялостно прекъсване на доставките.

" Понастоящем съществува риск Европа да изпитва дефицит от към 7-8 % от търсенето през зимата, т.е. към 20 милиарда куб. м. Една тежка зима може да удвои този размер ", сподели Еманюел Дюбоа-Пелерин, ръководещ шеф в S&P Global Ratings. " Ако температурите са умерени, тогава на Европа няма да се наложи да вкарва норматив, нито да форсира намаляването на търсене на газ ", добави той.

Следващата зима

Но освен времето в Европа е от голяма важност. Тъй като съветските съкращения на доставките се задълбочиха, Европа разчита на полутечен природен газ, с цел да запълни дефицита, като се конкурира с азиатските купувачи на международните пазари.

Една студена зима в Европа може да усили търсенето на газ в Европа с 8 милиарда куб. м., споделя анализаторът от Energy Aspects Леон Избицки.

Ако Азия също се сблъска със студена зима и се нуждае от повече газ за личното си отопление, Европа би могла да се сблъска с дефицит на доставки на газ от 19 милиарда куб. м. и да завърши зимата с едвам 18% цялостни складове, което съгласно Избицки може да докара до районен дефицит на гориво.

" Съхранението в никакъв случай не би трябвало да е толкоз ниско ", сподели той. " Търсенето на полутечен природен газ в Азия ще бъде от решаващо значение за това какъв брой сила ще може да получи Европа тази зима. "

Ако студеното време изчерпи равнищата на газовите складове тази зима, Европа ще би трябвало да ги попълни за идната зима - с доста по-малко съветски газ.

Според анализаторите на Bernstein, доставките на съветски газ за Европа са намалели до към 85 млн. куб. м дневно от 360 млн. куб. м дневно през септември 2021 година, защото Москва последователно ограничи количествата през мрежата " Северен поток " до Германия и през други направления.

Необяснимата щета през предишния месец на тръбопроводите на " Северен поток ", които минават под Балтийско море, наподобява е попарила всички очаквания, че газовите потоци ще бъдат обновени.

Марина Циганкова, управител " Изследване на първични материали " в Refinitiv, съобщи, че Европа ще успее да запълни хранилищата в точния момент за идната зима, единствено в случай че тази е мека или в случай че търсенето на газ намалее.

" Трябва или да се молим за мека зима или да се случи по-сериозно понижаване на търсенето ", сподели тя на конференция в Лондон предходната седмица.

Държавите от Европейски Съюз се споразумяха за 15% непринудено понижаване на търсенето на газ за зимата, което, съгласно Брюксел, ще обезпечи задоволително гориво за една междинна зима, само че не и за студена.

Документ, оповестен от Европейската комисия предишния месец, демонстрира, че търсенето на газ в страните от Европейски Съюз през май е било с 13% по-ниско от петгодишната междинна стойност за месеца, със 7,6% по-ниско през юни и с 10,7% по-ниско през юли. /БГНЕС, Ройтерс
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР