Европейските акции се намира под силен натиск от продажби, следвайки

...
Европейските акции се намира под силен натиск от продажби, следвайки
Коментари Харесай

Спад на европейските акции с оглед на притеснения относно нарастващата доходност на дълговите книжа на САЩ



Европейските акции се намира под мощен напън от продажби, следвайки вчерашното отрицателно показване на Уолстрийт, защото вложителите по целия свят са обезпокоени от възходящата доходността на американските държавни облигации.

Във вторник доходността на 10-годишните дългови бумаги на Съединени американски щати се увеличи над значимата психическа преграда от 3% за пръв път от януари 2014-а година насам. Това води до терзания, че Федералният запас ще се наложи да организира по-агресивна от предстоящото политика на стягане (повишаване) на главната американска рента. В същото време редица международни водещи компании се притесняват от увеличение на разноските, което ускорява страховете, че взривът в техните облаги през последните години може би е достигнал своя пик.

Вчерашното повишаване на доходността на американските 10-годишни облигации над равнището от 3% предизвика спад на показателя DJIA с 424 пункта (понижение с 1,74%), до момента в който показателят S&P500 се намали с 1,34%, а софтуерният Nasdaq Composite - с 1,7%.

Това отрицателно показване се придвижи в сряда на тържищата в Азия и в Европа, като общият европейски показател Stoxx Europe 600 се намалява по време на следобедната търговия с 0,96%. Германският показател DAX 30 пък губи 1,45% от цената си, френският показател CAC40  се намалява с 0,67%, испанският Ibex-35- с 0,7%, а английският FTSE100 - с 0,73%.

Днешното низходящо придвижване на европейските акции е реалност, макар че еврото, английската лира и швейцарския франка не престават да губят позиции по отношение на щатския $, което на доктрина би трябвало да е положително за акциите на експортно-ориентираните компании. Еврото се намалява с 0,4% към 8-седмично дъно от 1,2175 $ с взор към бившето значимо дъно на единната валута от 1-ви март към 1,2154 равнището. Британската лира пък се търгува близо до нейното вчерашно 5-седмично дъно от 1,3917 $, като в това време зелените пари нарастват с 0,5% към тримесечен връх от 0,9841 швейцарски франка.

Почти всички европейски секторни показатели се търгуват на отрицателна територия, като най-солидно намаляване бележат акциите на компании от така наречен " циклични браншове " като индустриалния, финансовия и суровинния.

По-солиден растеж регистрират само акциите на компанията Kering и на банката Credit Suisse Group, откакто те показаха мощни финансови доклади за началото на годината. Акциите на Kering SA нарастват с 5,57%, откакто компанията, притежаваща известния бранд " Гучи ", регистрира растеж на приходите през първото тримесечие с цели 27%.

Акциите на Credit Suisse пък се покачват с 4,48%, откакто водещият швейцарски заемодател разгласи, че неговата чиста облага е повишена през първото тримесечие с близо 16% до 694 млн. швейцарски франка, надвишавайки значително прогнозата за облага в размер на 653 млн. франка.

Акциите на Sky Plc нарастват с 3,4% след новината, че Comcast насочи публична оферта за покупката на английската телевизионна формация за близо 31 милиарда $.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР