Европейските акции регистрираха повишения в ранната търговия в четвъртък, докато

...
Европейските акции регистрираха повишения в ранната търговия в четвъртък, докато
Коментари Харесай

Ръст на борсите в Европа преди публикуването на данните за инфлацията в САЩ*

Европейските акции записаха покачвания в ранната търговия в четвъртък, до момента в който вложителите чакат данните за инфлацията в Съединени американски щати, които ще им дадат по-добра визия за посоката, в която ще поеме Федералния запас във връзка с лихвите, написа Ройтерс.

Общият европейски показател STOXX 600 регистрира растеж от 0,47 пункта, или 0,12%, до 386,35 пункта. Бенчмаркът е паднал с 4,3% в последните шест дни на фона на опасенията на пазарите, че нападателната политика на централните банки за преодоляване на инфлацията ще докара до криза.

Немският индикатор DAX се увеличи с 98,15 пункта, или 0,81%, до 12 270,41 пункта. Френският измерител CAC 40 напредна с 11,99 пункта, или 0,21%, до 5 830,46 пункта.

Водещият показател на Лондонската борса FTSE 100 записа растеж от 8,05 пункта, или 0,12%, до 6 834,2 пункта макар нарасналите опасения към икономическия проект на английския министър председател Лиз Тръс и провокираните от него разтърсвания на пазара на облигации, които доведоха до интервенция от страна на Английската централна банка.

На пазара се отразиха и данните за годишната инфлация в Германия, която доближи най-високото си равнище от повече от 70г. съгласно данните на немската публична статистика Destatis. Инфлацията в страната доближи 10% на годишна база през септември, което е най-високото равнище от 1951 година насам. Годишната инфлация през август беше 7,9%. На месечна база показателят на потребителските цени се е нараснал с 1,9% през септември.

Сега фокусът на вложителите е върху данните за инфлацията в Съединени американски щати. Преди тях обаче протоколите от последното съвещание на Федералния запас демонстрираха, че доста чиновници на централната банка считат, че цената на предприемането на прекомерно малко дейности за понижаване на инфлацията евентуално надвишава тази на несъразмерното стягане на паричната политика.

„ Има раздразнителност преди данните за показателя на потребителските цени в Съединени американски щати, изключително като се имат поради протоколите от срещата на Фед, които демонстрират, че членовете на централна банка са свръх фокусирани върху намаляването на инфлацията. Протоколите включват и предизвестие, че по-високите лихви ще се задържат за по-дълго “, сподели Сюзан Стрийтър, старши капиталов и пазарен разбор в Hargreaves Lansdown,

Тъй като сезонът на корпоративните доклади за третото тримесечие е на хоризонта, вложителите са фокусирани върху това по какъв начин управлението на корпоративна Европа прави оценка вероятностите за облагите във време, когато инфлацията в целия континент е рекордно висока и се планува криза.

„ Нарастващият брой на случаите на инфектирани с COVID-19 в Китай демонстрира, че пандемията към момента не е в предишното, до момента в който новият фронт във „ войните за чипове “ сред Съединени американски щати и Китай рискува да провокира нови проблеми с веригата за доставки, изключително за секторите на технологиите и производството на коли “, сподели Стрийтър.

Европейските компании от бранша на производителите на чипове записаха загуби, откакто доставчика на съоръжение за произвеждане на чипове Applied Materials Inc съобщи, че рестриктивните мерки за експорт към Китай ще доведат до загуба в размер на 250 до 550 млн. $ при продажби през тримесечието, приключващо на 30 октомври, като сходно влияние се чака през идващите три месеца. Акциите на Infineon, ASML, BE Semicondcutro и Aixtron поевтиняха с 0,68%, 3,08%, 2,26% и 2,20%

Цената на книжата на Aroundtown падна с 6,61%, откакто Citigroup намали рейтинга на акциите на групата за недвижими парцели от „ купувай “ на „ безпристрастен “.

Акциите на норвежкия производител на алуминий Norsk Hydro скочиха със 7,26% на фона на известия, че Съединените щати обмислят ограничението на вноса на съветски алуминий.

Загуби на Уолстрийт

Основните показатели на Нюйоркската фондова борса записаха намаления в сряда, като S&P 500 доближи най-ниското си равнище от ноември 2020 година и записа шеста поредна сесия на спад, до момента в който вложителите чакаха данните за инфлацията в Съединени американски щати, съобщи Си Ен Би Си.

Промишленият показател Dow Jones регистрира растеж спад от 28,34 пункта, или 0,1%, до 29 210,85 пункта. Широкообхватният индикатор Standard & Poor’s 500 се намали с 11,81 пункта, или 0,33%, до 3 577,03 пункта. Индексът на високотехнологичните сдружения Nasdaq изтри 9,09 пункта, или 0,09%, достигайки равнище от 10 417,1 пункта.

По-рано в сесията акциите се покачиха, а доходността на облигациите спадна, откакто следобяд бяха оповестени протоколите от срещата на Федералния запас през септември. От тях стана ясно, че централната банка чака да продължи да покачва лихвените проценти и да ги поддържа високи, до момента в който инфлацията не стартира да демонстрира покаже на изстудяване.

Един коментар от протоколите провокира оптимизъм, че Фед може да забави акцията си за стягане на паричната политика или даже да направи крачка обратно, в случай че има повече разтърсвания на финансовите пазари.

„ Няколко участници означиха, че изключително в актуалната мощно несигурна световна икономическа и финансова среда би било значимо да се калибрира темпото на по-нататъшно стягане на политиката за намаляване на риска от обилни неподходящи резултати върху икономическите вероятности “, се споделя в протоколите.

Акциите се движеха сред облаги и загуби, откакто септемврийският показател на цените на производител набъбна повече от предстоящото. Показателят, измерващ цените на едро на крайното търсене, се увеличи с 0,4% през септември, надминавайки консенсусната оценка за растеж от 0,2% на анализаторите, интервюирани от Dow Jones.

Индексът на индустриалните цени е един от знаците за инфлацията, който вложителите наблюдават деликатно дружно с Федералния запас. Ако инфлацията остане висока, централната банка е по-вероятно да продължи с агресивното си повишение на лихвите, с цел да я върне под надзор. Това значи, че лихвите ще продължат да порастват и може да останат на по-високи равнища за по-дълго време от предстоящото от пазарите, което ще натежи върху акциите.

Спад в Азия

Индексите на водещите фондови тържища в Азиатско-тихоокеанския район записаха най-вече намаления в четвъртък, до момента в който вложителите чакаха данните за инфлацията в Съединени американски щати, съобщи Си Ен Би Си.

Водещият показател на Токийска фондова борса Nikkei 225 записва спад от 159,41 пункта, или 0,6%, до 26 237,42 пункта. Акциите на Toshiba нарастнаха със 7,38%, откакто организация Киодо заяви за евентуално изкупуване на каузи на задгранични акционери деятели в компанията от локален консорциум за 19 милиарда $.

В континентален Китай бенчмаркът Shanghai Composite се намали с 9,15 пункта, или 0,3%, до 3 016,36 пункта. Индексът Shenzhen Composite не последва отрицателната наклонност и напредна  с 4,74 пункта, или 0,25%, до 1 934,28 пункта. Хонконгският индикатор Hang Seng се намали с 311,92 пункта, или 1,875, до 16 389,11 пункта.

В Южна Корея бенчмаркът Kospi регистрира спад от 39,6 пункта, или 1,8%, до 2 162,87 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 се намали с 4,9 пункта, или 0,07%, до 6 642,6 пункта.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) записаха смесени резултати в ранната търговия. Основният показател SOFIX регистрира спад от 0,58 пункта, или 0,10%, до 582,14 пункта. BGBX40 се намали с 0,24 пункта, или 0,18%, до 134,76 пункта. BGTR30 напредна с 1,05 пункта, или 0,15%, до 702,23 пункта. BGREIT се задържа на равнище от 176,59 пункта.

*Информацията е настояща към 13:10  часа
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР