Европейски учени твърдят, че са установили произхода на Черната смърт

...
Европейски учени твърдят, че са установили произхода на Черната смърт
Коментари Харесай

Черната смърт: Разкриха произхода на бубонната чума

Европейски учени настояват, че са открили произхода на Черната гибел - бактериална чума, която е унищожила половината от популацията на континента през XIV век, съобщи Асошиейтед прес.
Изследователите проучват ДНК от тела, открити в гробници в Централна Азия. Отправната точка е работата на историка Фил Славин от университета в Стърлинг, Шотландия, който допуска, че появяването на заболяването може да бъде обвързвана с необикновен растеж на смъртни случаи в Централна Азия в интервала сред 1338 година и 1339 година
Учените намират генетични отпечатъци от бактерията Yersinia pestis при хора, заровени в региона на езерото Исък Кул, на територията на сегашен Киргизстан.
В публикация, оповестена в "Нейчър ", откривателите разказват в детайли по какъв начин отпечатъкът демонстрира варианта, който опустошава античната комерсиална общественост в Исък Кул. Той е предходник на доста други, които се появяват по това време.
"Открихме, че античните варианти от Киргизстан са ситуирани тъкмо в центъра на това огромно събитие. С други думи, открихме източника на Черната гибел и даже знаем точната ѝ дата (1338 г.) ", сподели Мария Спиру, откривател по история на заболяванията в университета в Тюбинген, Германия, и водещ създател на проучването.
Заболяването, което се популяризира от плъхове, е стигнало до сицилианското пристанище Месина с търговски кораби, пристигнали от Черно море през 1347 година
Според Шарън Деуит, биологичен антрополог от университета на Южна Каролина, която не е взела участие в изследването, вълнуващо е откриването на ДНК доказателства в поддръжка на теорията, че заболяването се е появила в Централна Азия.
"Това изследване е значимо, тъй като доста тъкмо датираните погребения разрешават непосредствено проучване на варианта, какъвто е съществувал по време на първичната поява на Черната гибел ", добавя тя.
Авторите на проучването признават, че на доктрина е допустимо бактерията да произлиза и от другаде и да се популяризирала в Централна Азия, без да се промени доста, само че доказателствата сочат, че това е малко евентуално, добавя още Деуит.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР