Европейски потребителски център България, който функционира към Комисията за защита

...
Европейски потребителски център България, който функционира към Комисията за защита
Коментари Харесай

Информационна кампания Вашите права тръгва от Бургас

Европейски потребителски център България, който действа към Комисията за отбрана на потребителите, започва всеобща осведомителна акция „ Вашите права “, ориентирана към хората, които пътуват, почиват или пазарят в други страни от Европейски Съюз. Началото беше сложено през днешния ден, 13 юли, в Бургас, оповестиха от пресцентъра на КЗП.

Екипите на Комисията за отбрана на потребителите са на терен. Ние започнахме нашите инспекции в туристическите и комерсиалните обекти в курортите по Черноморието още през месец юни. Инспекторите наблюдават за категоризацията на местата за настаняване и на заведенията за хранене и забавление и за сходството на предоставяните в тях услуги със степента им на категоризация. Това заяви Константин Арабаджиев, член на Комисията за отбрана на потребителите, по време на конференцията по отношение на оповестяване началото на осведомителната акция на Европейския потребителски център.

Арабаджиев добави, че инспекциите ще продължат до края на дейния летен сезон. Инспекторите са в подготвеност да реагират и на сигнали от консуматори във връзка използването на туристически услуги или извършването на покупки от комерсиалната мрежа.

Потребителите от ден на ден знаят правата си и се обръщат към нас за подпомагане, когато не са съумели да реализират съглашение с търговец по даден проблем, сподели още Арабаджиев.

По време на нашата осведомителна акция хората могат освен да схванат какви са техните права и по какъв начин да избегнат проблеми при пътешестване или извършване на покупки, само че и да се оплачат, в случай че считат, че са били обект на незаслужено отношение от страна на търговци в други страни от Европейски Съюз, добави Соня Спасова от ЕПЦ България.

Според статистиката на ЕПЦ най-голяма част от жалбите и запитванията, получени в центъра през последните 3 месеца, са свързани с превоза (закъснели полети, изгубен или развален багаж, проблеми при пътешестване с рейс или наем на кола), следвани от недоволства, подбудени от покупка на облекла и обувки. Сред последните сполучливи случаи, които сме разрешили, е погашение на обезщетение от 514 евро за развален куфар при полет от Богота (Колумбия) до София, като за задачата работихме взаимно с сътрудниците ни от ЕПЦ Холандия. При завръщането си в България потребителят открива, че чисто новият му куфар е продънен на две места, а текстилният му калъф липсва. След като мъжът ни даде документ от сервиз, че куфарът не може да бъде поправен, самолетната компания му изплати неговата цялостна цена.

Къде продължава акцията на ЕПЦ?

Инициативата „ Вашите права “ ще се организира две седмици през юли и август. Ще бъдат разкривани еднодневни осведомителни щандове на основни места в центъра или на крайбрежните алеи на по-големи и по-малки градове. Ще отваряме и гишета на пасажера на летищата във Варна и Бургас, както и на автогара Юг в Бургас и автогарата във Варна. Целта е да предоставим осведомителни материали и съвещания на български и непознати жители на място за техните права при пътешестване, отмора или извършване на покупки в Европейски Съюз.

Тази година наши сътрудници са сътрудниците от Центъра за развиване на човешките запаси, които ще показват опциите за подвижност по най-голямата европейска просветителна Програма „ Еразъм+ “, както и съпътстващите действия - Европас, Еврогайдънс, eTwinning и Евродеск.

Информационната акция на Европейския потребителски център стартира на 13 юли от Бургас. Ето къде продължаваме:

14 юли, летище Бургас, 10 ч

16 юли, автогара Юг в Бургас, 10 ч

17 юли, Приморско, пред Общината, 17 ч

18 юли, Китен, пред Общината, 17 ч

31 юли, Варна, Морската градина, 17 ч

1 август, Варна, пл. „ Независимост “, 17 ч

2 август, летище Варна, 10 ч

3 август, автогара Варна, 10 ч

4 август, Балчик, пл. „ 21 септември “, 17 ч

6 август, Шабла, пред Общината, 17 ч
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР