Европейски политици предупредиха за търпение, след като американският президент Доналд

...
Европейски политици предупредиха за търпение, след като американският президент Доналд
Коментари Харесай

Евролидери реагират предпазливо, след като Тръмп лъжливо обяви победа

Европейски политици предизвестиха за самообладание, откакто американският президент Доналд Тръмп непочтено разгласи победа на изборите в Съединени американски щати в ранните часове на сряда, като предизвестиха, че продължителна правосъдна борба за резултата от изборите ще има пагубни последствия за световната известност на демокрацията.

Повечето държавни ръководители в Европа резервираха безмълвие в очакване на разгръщането на събитията, макар че испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая прикани американските ръководители да изчакат, до момента в който всички гласове бъдат преброени.

Анегрет Крамп-Каренбауер, немският министър на защитата, съобщи: " Това е доста избухлива обстановка. Това е обстановка, която може да докара до конституционна рецесия в Съединени американски щати, както вярно споделят специалистите. И това е нещо, което би трябвало да провокира у нас огромна паника. "

Шефът на външните работи на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи: " Американският народ си сподели думата. Докато чакаме изборния резултат, Европейски Съюз остава подготвен да продължи да построява мощно трансатлантическо партньорство, учредено на нашите общи полезности и история. "

В Германия неуспехът на Джо Байдън, който е проевропейски надъхан и мултилатералист, да си обезпечи безапелационна победа провокира бездънен смут.

Политици предвидиха безпорядък и предизвестиха, че резултатът е посочил, че гласуването за Тръмп през 2016 година не е инцидентно. Дори в случай че Байдън в последна сметка бъде разгласен за победител, се допуска, че той ще бъде отслабен президент, некадърен да направлява болшинство в Сената и затова уязвим да бъде усложнен от мощен вътрешен напън.

Петер Алтмайер, непосредствен политически съдружник на немския канцлер Ангела Меркел, акцентира: " Боя се, че в случай че е непосредствен резултат, ще има доста, доста дълга полемика. Независимо кой печели, неприятно е, че предизборната акция в Съединени американски щати се организираше най-вече по вътрешни въпроси. "

Лидерът на немските Зелени Роберт Хабек означи: " Ако Тръмп победи, международният ред ще се промени фундаментално. Европа би трябвало да се сплоти, в противоположен случай към този момент няма да играе роля в интернационален проект. "

Във Англия министър председателят Борис Джонсън заобиколи апелите в Народното събрание от опозиционния водач Кийр Стармър да разяснява, като сподели: " Ние не разясняваме като държавно управление на Обединеното кралство по отношение на демократичните процеси на нашите другари и съдружници. "

По-рано английският външен министър Доминик Рааб прикани за самообладание в очакване на крайния резултат.

Други високопоставени консерватори, в това число някогашният външен министър Джереми Хънт, обявиха, че ще бъде пагубно за демократичната идея в международен мащаб, в случай че изборите завършат с обвинявания в машинация.

Хънт сподели пред Би Би Си: " Най-голямото ми терзание е, че забравяме, че Съединени американски щати са водещата народна власт в света и в случай че в последна сметка имаме голям спор за процеса и хората, които приказват за откраднати избори от левия и десния център, ние единствено ще сложим усмивка на лицето на хора като президента Путин и президента Си, които ще погледнат личния си народ и ще кажат " не сте ли удовлетворени, че нямаме нищо от тази неразбория? ", а това би било безспорна злополука. Трябва да помним, че тук е заложена репутацията на демокрацията по целия свят. "

Сър Найджъл Шейнвалд, някогашен дипломат на Обединеното кралство във Вашингтон, съобщи, че казусът, в случай че Тръмп победи, е дали Съединени американски щати не престават да се показват по-слабо на международната сцена. Той изрази угриженост, че Съединени американски щати са толкоз вътрешно разграничени и страдат от толкоз дълбоки обществени проблеми, че Тръмп няма да обезпечи управлението, за което светът жадува. " Опасявам се, че ще получим даже повече от същото или даже по-лошо, даже по-непредсказуем и променчив водач даже от първия мандат ", посочи той.

Приближени на съветския президент Владимир Путин показаха задоволство от досегашните резултати в Съединени американски щати, като обявиха, че предходните изказвания, че успеха на Тръмп през 2016 година се дължи на съветска интервенция, били опровергани.

Константин Косачев, ръководителят на комисията по външни работи на Съвета на Федерацията (горната камара на съветския парламент), сподели: " Русия печели от всякаква сигурност, при която губещите няма да имат потребност да прибягват до (претенции за) непозната интервенция. Време е Америка да се върне към политиката на здравия разсъдък, като в този случай ние постоянно ще я поддържаме. Крайно време е. "

Подкрепящият Тръмп крайнодесен министър председател на Словения Янез Янша разгласи, че резултатът е в интерес на Тръмп и разкритикува " още закъснения и отказване на обстоятелства " от медиите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР