Европейски компании съхраняват над 2,4 млрд. куб. метра газ на

...
Европейски компании съхраняват над 2,4 млрд. куб. метра газ на
Коментари Харесай

Европейски компании съхраняват газ за 1 млрд. евро в Украйна

Европейски компании съхраняват над 2,4 милиарда куб. метра газ на стойност към 1 милиарда евро в украинските газохранилища, оповестяват от " Нафтогаз ". През лятото държавната компания предложи към 1/3 от потенциала си за предпазване на газ на европейския бизнес при преференциални условия и офертата беше призната макар войната, която се води в Украйна, поради препълнените газохранилища в Европейски Съюз.

Европейските компании са се възползвали от предлагането макар неналичието на застраховка на риска. " Представете си какво може да стане, в случай че има спомагателни гаранции ", разяснява шефът на украинската компания Олексий Чернишов пред Financial Times. Той добавя, че от началото на годината има попадения върху 128 техни уреди, само че газохранилищата не са измежду тях.

Компанията има голям капацитет за предпазване на газ - над 33 милиарда куб. метра, които бяха употребени в годините, когато страната беше главен транзитьор на съветския природен газ в Европа. Сега обаче тази роля отпада - " Нафтогаз " на няколко пъти удостовери, че в края на 2024 година няма да продължи контракта за пренос с " Газпром ".

Този контракт беше един от дребното, за които се схванаха президентите Володимир Зеленски и Владимир Путин по време на единствената им публична среща онлайн през 2019 година

Газохранилищата, които предлага " Нафтогаз " на европейските компании, се намират в западната част на страната - наоколо до полската граница, надалеч от военните дейности. Според специалисти газохранилищата са на огромна дълбочина и мъчно могат да бъдат наранени при ракетен удар. Опасност обаче съставляват обстрелите на газопроводи и друга инфраструктура.

По данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) към 31 октомври в газохранилищата на Европейски Съюз се съхраняват към 1130 тераватчаса приророден газ (малко над 100 милиарда куб. метра), което е над 99% от потенциала на оборудванията. Газохранилищата на Украйна са цялостни до 40% от потенциала си към началото на отоплителния сезон в страната, само че поради удобните метеорологичните условия продължава да се нагнетява газ. В оборудванията има към 15 милиарда куб. метра.

През тази зима в " Нафтогаз " имат упоритостта да се оправят със личен рандеман на газ, без да се постанова да купуват от трети страни. От 2015 година Украйна не купува природен газ от " Газпром ", а от своите съседи в Европейски Съюз, и на рецензиите, че даже по този начин въпреки всичко купува съветски газ, дава отговор, че купува европейски микс, в който съветският газ е под половината.

Последните финансови доклади демонстрират значително стабилизиране на финансовото положение на " Нафтогаз ". За първото полугодие е осъществена облага от 6,6 милиарда гривни (182,1 млн. долара), по отношение на 53 милиарда гривни загуба за същия интервал на предходната година. От компанията прецизират, че доста са подобрили събираемостта на отговорностите, което беше сериозен проблем в първите месеци на войната.

За полугодието " Нафтогаз " е внесла в украинския бюджет 48,4 милиарда гривни (1,33 милиарда долара).
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР