Европейски и американски молекулярни биолози установиха, че вероятността от появата

...
Европейски и американски молекулярни биолози установиха, че вероятността от появата
Коментари Харесай

Откриха гена на акнето, ето кой е той!

Европейски и американски молекулярни биолози откриха, че вероятността от появяването на акне върху кожата зависи от интензивността на гена GATA6, предават международните информационни организации.

Именно той ръководи растежа на избран тип кафези в луковиците на косъма. Изводите на учените бяха оповестени в научното списание "Нейчър къмюникейшънс ".

"Установихме, че генът GATA6 играе основна роля при действието на връхните пластове на човешката кожа, обвързвано с работата на косъма и на мастните жлези. Неговата загуба води до развиването на типични нарушавания в тяхната работа, присъщи за акнето.

Изучаването на нарушаванията при неговото действие ще докара до основаването на нови способи за лекуване на това кожно заболяване ", се споделя в публикацията.

Според данни на СЗО акнето е най-разпространеният дерматологичен проблем на Земята, засягащ 650 милиона души. Повечето от тях са младежи и подрастващи.

Екипът на Фиона Райт от Кралския лицей в Лондон разкрил генетичната основа на болестта. Специалистите изследвали генните промени при появяването на акнето при мишки и хора по време на половото съзряване.

Специалистите съсредоточили вниманието си върху сектора GATA6. Той играе ролята на стоп сигнал и оказва помощ на кожата да избегне бързото размножаване на кератинотиците, клетките, които са в основата на акнето.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР