Европейски дипломати изразиха недоволство от факта, че председателката на ЕК

...
Европейски дипломати изразиха недоволство от факта, че председателката на ЕК
Коментари Харесай

Politico: Има недоволство в ЕС от Фон дер Лайен - все повече се държи като кралица

Европейски дипломати показаха неодобрение от обстоятелството, че председателката на Европейска комисия се солидаризира с жертвите на нападенията на Хамас, само че „ не съобщи апелите им Израел да зачита интернационалното право в Газа “. „ Подобно държание се наблюдаваше при оповестяването на наказания или по множеството въпроси, свързани с Украйна: тя не го разисква с доста хора, тя просто взема решение “, споделя чиновник на Европейска комисия пред вестника.

Високопоставени лица в Европейския съюз са недоволни от обстоятелството, че ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен от ден на ден излиза отвън рамките на служебните си отговорности, без значение от мнението на страните членки на общественост и се управлява от мнението на дребна група съветници. Това заяви европейското издание на вестник Politico, съобщи ТАСС.

По информация на изданието нов образец за това по какъв начин фон дер Лайен не се съветва със столиците на страните от Европейски Съюз, преди да вземе значими политически решения, е пътуването ѝ до Израел. Редица европейски дипломати показаха неодобрение от обстоятелството, че шефът на Европейска комисия се солидаризира с жертвите на нападенията на Хамас, само че „ не съобщи апелите им Израел да зачита интернационалното право в Газа “. „ Подобно държание се наблюдаваше при оповестяването на наказания или по множеството въпроси, свързани с Украйна: тя не го разисква с доста хора, тя просто взема решение “, споделя чиновник на Европейска комисия пред вестника.

По думите на посланик от Европейски Съюз, фон дер Лайен " от ден на ден се държи като кралица ". Редица събеседници на вестника в Брюксел означават, че за разлика от предшественика си на поста Жан-Клод Юнкер тя рядко се съветва с еврокомисари. Друг чиновник твърди, че Фон дер Лайен " е завзела властта по време на пандемията от коронавируси ", като " никой не оспорва това, в това число и поради положителните ѝ достижения ".

Според Politico недоволството в столиците на Европейски Съюз може да заплаши възможностите на Фон дер Лайен да бъде избрана отново за втори мандат след изборите за Европейски парламент през юни 2024 година Въпреки че тя към момента не е оповестила желанието си да се кандидатира още веднъж, водачите на Европейската национална партия, към която принадлежи фон дер Лайен, към този момент обявиха, че биха подкрепили нейната кандидатура.

По-рано изданието заяви, че доста страни от Европейски Съюз са разкритикували визитата в Израел на 13 октомври на ръководителя на Европейската комисия, по време на което тя направи редица изказвания от името на Европейски Съюз, в които в действителност изрази безспорна поддръжка за Израел. Вестникът написа, че тази позиция е провокирала остри рецензии от доста страни от Европейски Съюз, които считат, че фон дер Лайен е позволила недопустимо користолюбие в интерес на Израел, като в действителност е дала обещание да поддържа всяко негово деяние против палестинците.

Източник " Гласове "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР