Европейската централна банка ще започне в петък най-голямото в историята

...
Европейската централна банка ще започне в петък най-голямото в историята
Коментари Харесай

ЕЦБ започва най-голямото изтегляне на пари от финансовата система

Европейската централна банка ще стартира в петък най-голямото в историята си изтегляне на пари от банковата система на еврозоната. Финансовата институция дава опция на комерсиалните банки да изплатят стотици милиарди евро заеми, написа Reuters.

Ходът е част от напъните на ЕЦБ да се бори с рекордно високата инфлация в еврозоната посредством повишение на цената на заема и е първата стъпка към изчистване на още повече ликвидност през идната година посредством редуциране на нейния портфейл от облигации на стойност няколко трилиона евро.

Централната банка на еврозоната ще разгласи по-късно през днешния ден какъв брой търговски банки възнамеряват да изплатят част от отпуснатите през годините заеми на обща стойностс 2.1 трилиона евро, които са взели по нейните целеви дълготрайни интервенции по рефинансиране (TLTRO).

Докато това ранно погасяване на заемите по TLTRO е непринудено, ЕЦБ даде на банките тласък да се отърват от тези заеми, като им лиши лихвената дотация предишния месец.

Анализаторите чакат банките да изплатят към половин трилион евро заеми по TLTRO през тази седмица, което ще направи това най-големият спад в непотребната ликвидност от началото на записите през 2000 година

Политиците в ЕЦБ ще прегледат по какъв начин пазарът усвоява този неочакван спад на паричната маса, с цел да преценяват какъв брой бързо могат да продължат с анулацията на Програмата на ЕЦБ за закупуване на активи на стойност 3.3 трилиона евро, която ще обсъдят на срещата си на 15 декември.

Най-голямо влияние от изплащанията ще се види в периферните страни, където по-голяма част от техните държавни облигации ще се върнат на пазара, откакто са били заключени в ЕЦБ като поръчителство за заемите по TLTRO.

Ясно е, че Италия, Испания, Португалия и Гърция ще пострадат от огромните изплащания, до момента в който въздействието ще бъде по-малко за Германия и Франция “, сподели Луис Харо, пълководец в Credit Agricole.

Но той предизвести, че има по-малък тласък за банките в Южна Европа да изплащат по-рано крдеитите си, защото те разчитат на TLTRO за своето финансиране в по-голяма степен, в сравнение с техните северни съперници.
Парични пазари
Другият фокус на ЕЦБ ще бъдат паричните пазари, на които банките си отпускат краткосрочни заеми.

Тези пазари бяха възпрепятствани с години от политиката на ЕЦБ, защото банките не можеха да намерят висококачествени облигации, които да употребяват като поръчителство за взимане на заеми, или нямаха тласък да го създадат, когато можеха просто да употребяват TLTRO за субсидирани заеми.

Антоан Буве, пълководец в ING, сподели, че всяко погашение по TLTRO над 500 милиарда евро ще облекчи опасенията по отношение на дефицита на обезпечения, само че също по този начин ще направи лихвените проценти Euribor, които банките си таксуват една на друга, по-високи.

Ако изплащанията по TLTRO доведат до някои индикации за стрес на паричния пазар, ЕЦБ може да реши да вкара нов инструмент като защитен механизъм, който да размени TLTRO, само че с доста по-малко великодушни условия “, добави той.

Но Марко Бранколини, пълководец в Nomura, споделя, че не вижда „ огромно влияние “, даже в случай че банките изплатят 600 милиарда евро.

Той цитира изследване на ЕЦБ от предишния април, което демонстрира, че 56% от банките са споделили, че са употребявали пари по TLTRO за разпределяне на заеми на нефинансовия частен бранш, а 44% са споделили, че са подали част от тях в ЕЦБ.

„ Последното е частта, която би трябвало да бъде изплатена, с лимитирани последствия за действителната стопанска система “, сподели Бранколини.

Само лимитирано количество от средствата по TLTRO бяха употребявани за закупуване на облигации: банките надали ще провиснал тези позиции, защото това би кристализирало загуби тъкмо преди края на годината. “

Банките имаха период до 16 ноември да уведомят ЕЦБ за желанието си да изплатят заемите по TLTRO, само че възобновяване ще стане едвам на 23 ноември.

Следващият прозорец за погасяване е плануван за 21 декември, което значи, че някои банкови каси може да изберат да изчакат до тогава, преди да подхващат ход, споделиха анализатори.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЕЦБ финансова система евакуиране на ликвидност връщане на заеми ПоследниНай-четениФинанси 36 ЕЦБ стартира най-голямото евакуиране на пари от финансовата система Пазари 52 На пазара на сребро има невъобразим от десетилетия недостиг Компании 128 Стотици чиновници избират сами да изоставен Twitter Индустрии 220 Драстично стесняване на рекламните бюджети би било неточност Любопитно 12474 Най-скъпият Мондиал в историята: Цените хвърчат, само че билети и места няма Пазари 11844 Голямото съветско петролно катурване набира скорост Компании 7250 Exe Solar построява цех за 13 млн. лева в Ямбол Крипто 6956 Милиардерът, който желае да избави „ полудялата “ криптоиндустрия Всички новиниОще от ФинансиВиж всичкиГлобалният дълг от ден на ден тревожи Световната банка Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР