Европейската централна банка се готви за ново увеличение с половин

...
Европейската централна банка се готви за ново увеличение с половин
Коментари Харесай

Фед повиши лихвите, същият ход се очаква и от ЕЦБ

Европейската централна банка се готви за ново нарастване с половин пункт на лихвените проценти. Това ще бъде на първото съвещание във Франкфурт за годината. Очаква се ЕЦБ да бъде по-умерена, само че въпреки всичко да анонсира лихвено покачване от 50 базисни пункта и още едно покачване март. Междувременно за трети следващ месец инфлацията в еврозоната забавя темпа си.

Въпреки това, други индикатори припомнят, че може да са нужни повече дейности, с цел да се овладее един от най-големите скокове на цените в еврозоната, написа Bloomberg.
 ЕЦБ още е в въодушевление за „ опазване на курса “ на повишението на лихвите. Но докога?
ЕЦБ още е в въодушевление за „ опазване на курса “ на повишението на лихвите. Но докога?

Някои наблюдаващи на пазара се съмняват, че банката ще резервира позицията си още дълго време

Фед към този момент увеличи главния лихвен % с 0,25%. Според ръководителят на Федералния запас Джером Пауъл централната банка е " свършила доста работа ", само че е нужно още за понижаване на инфлацията до 2 на 100, написа БНР.

По отношение на инфлацията еврозоната през януари, също се усеща закъснение на годишна база до 8,5 %, съгласно предварителните данни на Евростат. Блокът се показа по-добре от предстоящото на фона на енергийната рецесия, провокирана от нашествието на Русия в Украйна.

През последното тримесечие на предходната година еврозоната е отбелязала най-малък растеж на стопанската система от 0,1%, с което заобикаля криза тази зима.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР