Европейската централна банка предупреди за повишена уязвимост на финансовата стабилност

...
Европейската централна банка предупреди за повишена уязвимост на финансовата стабилност
Коментари Харесай

ЕЦБ: Перспективите за финансовата стабилност остават крехки

Европейската централна банка предизвести за нараснала накърнимост на финансовата непоклатимост в еврозоната от непредвидени шокове, защото продължава битката с инфлацията, а недвижимите парцели са измежду рисковите браншове.

В оповестен в сряда обзор на финансовата непоклатимост, ЕЦБ означи, че финансовите пазари остават уязвими към по-неблагоприятни резултати по отношение на икономическия напредък и инфлацията, като по-строгите кредитни условия тестват устойчивостта на бизнеса и семействата в еврозоната.

По-високите лихвени проценти слагат на тестване устойчивостта на семействата, фирмите, държавните управления и пазарите на парцели, уточни основаната във Франкфурт институцията в своя двугодишен обзор на финансовата непоклатимост. Това оставя вложителите евентуално изложени на необикновени корекции, предизвестява ЕЦБ.

Докато банките до момента бяха извънредно устойчиви на неотдавнашните разтърсвания в банковите браншове на Съединени американски щати и Швейцария, по-високите разноски за финансиране и по-ниското качество на активите към момента могат да понижат тяхната доходност, означи в отчета си централната банка.

" Финансовите пазари остават уязвими към по-малко удобни резултати във връзка с икономическия растежа и инфлацията. Неблагоприятната пазарна динамичност може да бъде засилена от насилствени продажби на скъпи бумаги ", означи ЕЦБ.

Въпреки че банките в целия блок на единната валута са били изложени едва на неотдавнашния стрес в банковия бранш, ЕЦБ означи, че насрещните ветрове във финансирането и качеството на активите могат да натежат върху бъдещата рентабилност.

Поради това ЕЦБ стига до заключението, че е от значително значение завършването на банковия съюз и укрепването на политиките за небанковия финансов бранш, с цел да се увеличи в допълнение устойчивостта на финансовия бранш.

Имотният пазар е една от областите, която ЕЦБ посочи. Цените на жилищата се намалиха доста за относително къс интервал от време и биха могли да паднат още повече, в случай че по-високите разноски за ипотечни заеми продължат да понижават търсенето. В същото време пазарите на бизнес парцели остават в спад с помощта на по-строгите условия на финансиране, несигурната икономическа вероятност и по-слабото търсене след коронавирусната пандемия. Тази промяна може да тества устойчивостта на капиталовите фондове, се показва в отчета на ЕЦБ.

" Корекцията на пазарите на парцели може да се трансформира в безредна при положение на отрицателни макрофинансови изненади “, се споделя още в отчета.

Предупрежденията служат като обстоен отчет за въздействието на най-агресивната акция за стягане на паричната политика в 25-годишната история на ЕЦБ. Но макар завихрящите се рискове за финансовата непоклатимост и икономическия напредък в 20-те страни от еврозоната, централните банкери, които се борят да върнат инфлацията до целевото равнище от 2%, показват, че вълната от покачвания на лихвите от предишния юли насам не е завършила.

" Ценовата непоклатимост остава толкоз значима, колкото е била постоянно, за трайното опазване на финансовата непоклатимост “, написа вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос в предговора на отчета, преди да обясни страничните резултати.

" По-строгите условия на финансиране за уверено справяне с високата инфлация способстваха за преоценка на икономическите вероятности и за превръщане на прекалено компресираните рискови награди на цените на активите. Тъй като финансовите условия се възстановяват, това може да разкрие уязвимостите и линиите на неточности във финансовата система ", означи той.

" Укрепването на банковия съюз – и по-специално постигането на прогрес по общата европейска скица за обезпечаване на депозитите – ще ускори способността на финансовата система на еврозоната да устои на бъдещи опасности “, уточни Де Гуиндос.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР