Европейската централна банка повиши днес основния лихвен процент с 50

...
Европейската централна банка повиши днес основния лихвен процент с 50
Коментари Харесай

ЕЦБ вдигна лихвата до 3.5%, най-високата от 2008 г. насам

Европейската централна банка увеличи през днешния ден главния лихвен % с 50 базисни пункта до 3.5%, което е най-високото ниво от 2008 година насам, и не разяснява какви може да са бъдещите ѝ стъпки за преодоляване на инфлацията.

Решението е взето на фона на изключителни разтърсвания на финансовите пазари, които накараха анализатори да допускат, че централата във Франкфурт ще бъде принудена да се откаже от проектите си за друго съществено повишение на лихвените проценти. Основната причина са опасенията от нова финансова рецесия изместват опасенията за инфлацията, разяснява " Ройтерс ".

След като увеличи лихвените проценти от юли с най-бързия си ритъм в историята, с цел да ограничи инфлацията, ЕЦБ дейно даде обещание още 50 базисни пункта (bps) нарастване за четвъртък и алармира за по-нататъшни ходове през идващите месеци.

Но колапсът предходната седмица на Silicon Valley Bank в Съединените щати породи опасения по отношение на напрежението в банковия бранш и накара акциите да се срутен, като Credit Suisse, дълго преследвана от проблеми, е в центъра на срутва в Европа.

Докато акциите се покачваха в четвъртък, откакто Швейцарската национална банка хвърли на Credit Suisse избавителен пояс от 54 милиарда $ заем, неустойчивостта държеше пазарите напрегнат,. Това е терзание и за ЕЦБ, защото паричната политика работи посредством финансовата система.

В поддръжка на аргумента за по-голямо изменение на лихвените проценти новите стопански прогнози на ЕЦБ ще покажат инфлация доста над нейната цел от 2% през 2024 година и малко повече през 2025 година, сподели директно осведомен източник пред " Ройтерс ".

Прогнозите за базовата инфлация, знак за трайността на растежа на цените, в това време ще бъдат нараснали, което допуска, че понижаването на инфлацията ще бъде продължителна и паричната политика ще би трябвало да остане строга за известно време.

Пазарите се съмняваха в решимостта на ЕЦБ и паричният пазар показваше, че вложителите виждат почти 50% късмет за нарастване от 50 базисни пункта.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР