Европейската централна банка отново повиши основните лихви, но с по-малко

...
Европейската централна банка отново повиши основните лихви, но с по-малко
Коментари Харесай

ЕЦБ повиши основните лихви с още 0.5%

Европейската централна банка още веднъж увеличи главните лихви, само че с по-малко от последните две покачвания. Основният лихвен % се увеличи с половин процентен пункт до 2%.Но защото еврозоната към момента е обхваната от бързо възходяща инфлация, банката предизвести, че по-нататъшни покачвания са неизбежни.

" Лихвените проценти към момента ще би трябвало да се покачват доста и със постоянен ритъм, с цел да доближат равнища, които са задоволително рестриктивни, с цел да обезпечат навреме връщане на инфлацията към средносрочната ни цел от 2%. Поддържането на лихвените проценти на рестриктивни нива с течение на времето ще понижи инфлацията, като потисне търсенето ", съобщи Кристин Лагард, президент на ЕЦБ.

Решението на ЕЦБ последва сходни стъпки, подхванати от Съединени американски щати и Обединеното кралство. Въпреки това сегашната рента в еврозоната, която е на равнище 2%, към момента е доста по-ниска от тази в Америка и Англия.Повишаването на лихвените проценти е един от главните принадлежности, употребявани от централните банки за справяне с растящите цени, като се забавя стопанската система.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР